Muzeum historických motocyklů ve Svratouchu vystavuje staré stroje i na půdě

1. červenec 2020

Památkově chráněný dům ve Svratouchu v Pardubickém kraji před pár lety zaplnily československé motocykly z období první republiky, staré anglické stroje i německé válečné motorky. V červnu 2020 muzeum, které sídlí v historickém objektu bývalé evangelické školy, otevřelo novou expozici na půdě.

Svratouch se nachází 15 kilometrů od Hlinska. V roce 2007 obec získala objekt historické evangelické školy a hledala pro něj využití. Nakonec se domluvila se sběratelem starých motocyklů Pavlem Šillerem. V roce 2016 vniklo v bývalé škole Muzeum historických motocyklů.

Muzeum má čtyři oddělené expozice. Většinu z více než sedmdesátky exponátů tvoří zahraniční stroje. Díky tomu se muzeum odlišuje od ostatních podobných expozic v Česku. Ty jsou totiž většinou zaměřeny na motorky československé výroby. Součástí expozice zahraničních, především anglických motocyklů, jsou předválečné značky Ariel ze třicátých let, Douglasy, dánský motocykl značky Nimbus a německé předválečné motorky BMW. Expozice britských stojů je nově uspořádaná, návštěvníci v ní určitě nepřehlédnou pestrou škálu motorek typu sidecar.

Nejstarším motocyklem expozice československých strojů je Praga z roku 1929

Zakladatel muzea Pavel Šiller se jako sběratel věnuje především anglickým motocyklům. Mezi klenoty jeho sbírky patří motocykl Ariel z roku 1931. „Kdysi na něm jeden závodník absolvoval skandinávskou rallye, sedačku měl obalenou kožešinou. Ten stroj jsme vystavili tak, jak kdysi jezdil,“ doplňuje Pavel Šiller.

V expozici návštěvníci uvidí i legendární motocykl Ariel 500 OHV Red Haunter (Rudý lovec) z roku 1934. Tyto motocykly patřily k nejdokonalejším britským jednoválcům své doby. Byly navrženy jako silniční stroje, měly ale úspěch také ve všech formách terénního motocyklového sportu.

Historické Pragy i Jawy

Unikátní kousky si návštěvníci mohou prohlédnout také v expozici tuzemských motocyklů. Nejstarším exponátem je Praga BD 500 z roku 1929. Jistě ale zaujme i kolekce předválečných strojů značky Jawa. Všechny exponáty v Muzeu historických motocyklů ve Svratouchu jsou funkční a pocházejí ze sbírek několika motoristických nadšenců.

V červnu 2020 muzeum otevřelo novou expozici v opravených půdních prostorách. Jsou tu vystavené nejen zahraniční motocykly, ale část prostoru je věnovaná historii místní ledové dráhy a závodům motocyklů ve Svratouchu. Na půdě se nachází asi 30 starých motorek, na točně si ze všech stran můžete prohlédnout jeden z nejvzácnějších českých předválečných motocyklů - Jawu 350 OHV.

Spustit audio