Na místě někdejšího popraviště v Karlových Varech dnes stojí vyhlídkový altánek Bellevue

8. leden 2019
Česko – země neznámá

Karlovy Vary v západních Čechách mají díky své poloze nespočet výletních altánů a vyhlídek, které návštěvníci i turisté hojně využívají při procházkách lázeňskými lesy. Jedním takovým místem je i altánek Bellevue, který stojí na návrší v městské části Drahovice.

 

 

 

Až do roku 1786 bylo na tomto vrchu městské popraviště se šibenicí. A o padesát let později, v roce 1834, nahradila šibenici vyhlídková stavba – altánek Bellevue. Po čase byl ale kvůli špatnému technickému stavu stržen. Později bylo výletní místo znovu obnoveno a nový altán pak prošel až do dnešních dnů několika rekonstrukcemi.

Altánek Bellevue byste našli mezi ulicemi Bezručova a Máchova. Z centra Karlových Varů je to k němu jenom kousek. Od vyhlášeného hotelu Thermal vás čeká necelých 400 metrů strmého stoupání.

Při výšlapu Ondřejskou ulicí absolvujete stejnou cestu, kterou kdysi vodili na Šibeniční vrch odsouzence. Jako zastávka na jejich poslední cestě jim sloužila pískovcová socha Panny Marie, u které se před popravou mohli pomodlit. Socha Panny Marie Neposkvrněného početí, která šlape na hada obtáčejícího Zemi, tu stojí dodnes. Tento výjev má symbolizovat vítězství Marie nad ďáblem.

Nedaleko pak najdete další zajímavost - torzo originálu i kopii smírčího kříže. Ten zde byl umístěn na paměť protireformace a odchodu protestantů z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu roku 1624. Se Šibeničním vrchem tedy sice nijak nesouvisí, ale za krátké zastavení určitě stojí.

Spustit audio