Na mošt, víno, jablkovici, křížaly, povidla, přesnídávky aneb jak zpracovat jablka. Recept máme i na jablečné čatní nebo pečený čaj
Jablka, která vyrostla na našich českých, moravských a slezských stromech, můžeme uložit do dobrého sklepa nebo zpracovat. Pokud je úroda velká a sklep malý, nabízí se několik možností, v co jablka proměnit. Praktické rady připojuje Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.
Jablkovici nám vyrobí v profesionální pálenici. Jablečný mošt si odvezeme z moštárny, moštovat můžeme i doma. Český zahrádkářský svaz také provozuje moštárny, do kterých svá jablka můžeme odvézt. „Já jsem ze Sezimova Ústí, kde máme svoji moštárnu, mošt sterilujeme do lahví,“ říká Ivan Dvořák. „Zájem pěstitelů o tuto formu zpracování jablek je veliký. Naše moštárna funguje od roku 1976. Za tu dobu jsme zpracovali okolo 1400 tun jablek a zavařili okolo 640 tisíc lahví moštu. Moštovací sezonu zahajujeme obvykle v polovině září. Trvání sezony závisí na zájmu zákazníků. A každý zákazník se moštování přímo účastní.“
Jablka můžeme sušit na křížaly, v sušičce, v troubě, na radiátoru nebo na sluníčku, na niti či na sítech. Vhodné jsou zralé plody kyselejších odrůd. Každé jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky (asi 2 až 3 mm). „Letos bylo krásné počasí, na slunci jsem nasušil pětilitrovou lahev křížal.“
Jablečná povidla
- 2–3 kg jablek
- skořice
- badyán
- mletý zázvor
Z jablek můžeme uvařit nebo upéct povidla. „Vyhovuje mi péct je v troubě. Rozkrájím dvě, tři kila jablek, přidám skořici, badyán, mletý zázvor a ¾ hodiny peču v troubě. Pak rozmixuju a vrátím do trouby, peču dokud není konzistence jablečné hmoty podle mých představ. Pak povidla uložím do vyvařených sklenic, zakápnu jablečnou pálenkou, a dám do chladu, aby se to nekazilo.“
Pyré nebo přesnídávku z jablek dělají nejen maminky malých dětí. Jablka stačí povařit, rozmixovat sterilovat nebo zmrazit na dřeň, „Pyré je nejlepší z letních jablek, dobře se rozvářejí a velmi dobře ztrácejí vodu, doporučuji třeba odrůdu Průsvitné letní.“
Osvěžující je jablečný kompot. Jablečný čaj napojí i nasytí. „Hrst křížal, ideálně směs křížal z jablek, z hrušek, ze švestek a z mirabelek přeliju horkou vodou. Čaj vypiju a zbytek sním.“
Jablečné čatní
- 1,5 kg jablek
- 0,5 kg cibule
- 0,5 kg cukru
- sůl
- ocet
- skořice
- zázvor
- pepř nebo chilli
Ivan Dvořák doporučuje připravit si jablečné čatní, hustou omáčku, k dochucení jídel z masa i těch vegetariánských. K nakrájeným jablkům přidáme cibuli, koření a ocet a dusíme pod pokličkou tak půl hodiny.
Měkké rozmixujeme. Můžeme ještě dál povařit a ozvláštnit rozinkami. Za horka se směs přelije do předehřátých sklenic.
Úrodu jablek můžeme proměnit v jablečné víno, tiché i šumivé, jablečnou marmeládu s pomerančovou nebo citrónovou kůrou nebo v pečený čaj.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...