Na pardubickém zámku pavouky nevymetají. Ve věži jich mají tisíce

22. březen 2020

Ve věži pardubického zámku je umístěna jedna z největších sbírek pavouků v Česku. Možná si dovedete představit kolekci brouků nebo motýlů, ale jak vypadá taková sbírka pavouků a jak se vlastně uchovávají?

V roce 1998 posílil tým odborných pracovníků Východočeského muzea v Pardubicích entomolog a arachnolog Jan Dolanský. Svůj život zasvětil studiu hmyzu, zejména pak pavouků. „V Česku evidujeme 890 druhů pavouků. A přes 600 z nich máme v našem muzeu,“ uvádí kurátor sbírky bezobratlých Jan Dolanský.

V poslední době se Janu Dolanskému podařilo objevit pavouky, o jejichž výskytu na území České republiky odborníci vůbec nevěděli. „V létě 2019 jsem byl s kolegy z České arachnologické společnosti dvakrát na exkurzi v přírodních rezervacích, které leží na území hlavního města Prahy. I na takto probádaném území jsem v Radotínském údolí objevil drobounkého pavouka z čeledi příčnatkovitých. Dosud nebyl výskyt příčnatky světlé na našem území vůbec znám,“ vysvětluje arachnolog.

Mezi vzácné přírůstky do sbírky Východočeského muzea z poslední doby patří také pavouk, kterého Jan Dolanský odchytil díky speciální podzemní pasti v Mravíně na Chrudimsku. Jedná se o příčnatku malookou. „Je to velmi vzácný druh pavouka, v Evropě odborníci zpozorovali jen několik exemplářů. Vůbec jsme nevěděli, zda se v Česku také vyskytuje,“ doplňuje Jan Dolanský.

Kdo krade pavoukům kořist?

Štíhlenka pavoukomilná sice není pavouk, ale právě na pavoucích závisí její život. Tuto jedinečnou ploštici, jejíž tělo nedosahuje délky větší než 5 mm, se v říjnu 2019 podařilo Janu Dolanskému objevit, a to přímo na valech pardubického zámku. Na území České republiky byl výskyt štíhlenky pavoukomilné dosud prokázán jen díky jediného nálezu v Brně v roce 2016. Exemplář z Pardubic je tak vůbec prvním dokladem o výskytu tohoto druhu v Čechách.

Pohled do očí samce zápřednice ozdobné (Cheiracanthium elegans)

Štíhlenka pavoukomilná je kleptoparazit. To znamená, že krade kořist přímo z pavoučí sítě, a to pavoukům pokoutníkům, kteří jsou predátoři mnohem silnější a nebezpečnější než ona sama.

Sbírka bezobratlých Východočeského muzea v Pardubicích čítá více než 20 tisíc položek. Kurátor Jan Dolanský výběrově zpestřuje sbírku hmyzu a ostatních skupin bezobratlých. Jako arachnolog novými sběry významně rozšiřuje zejména dokladovou sbírku pavouků. Ty nejen popisuje a eviduje, ale také ve velkém rozlišení fotografuje. Snímky pavouků Jana Dolanského, detaily jejich těl nebo makadel, jsou velmi působivé.

autor: BRA
Spustit audio