Na rozhledně na Kaňku můžete prožít romantickou večeři s výhledem na osvětlenou Kutnou Horu

2. leden 2023

Máte rádi výlety – výhled, romantiku a ještě k tomu dobrou večeři? To vše můžete spojit během návštěvy rozhledny na vrcholu kopce Kaňk u Kutné Hory ve Středočeském kraji. Byla postavena na oblíbeném výletním místě v těsné blízkosti historické Havířské boudy z počátku 20. století.

Ta kdysi nabízela havířům i prvním turistům možnost odpočinku a občerstvení. Už tehdy byl Kaňk oblíbeným výletním místem. To byla ještě doba, kdy vrchol Kaňku byl holý a výhled do dálky si turisté mohli užívat přímo z Havířské boudy. Dnes je celý kopec Kaňk pokryt lesy a pokud se chcete pokochat výhledem, je nutné vystoupat ještě výše.

Samotná rozhledna je zcela jedinečná, tyčí se ve výšce 353 metrů nad mořem, vyhlídková terasa je ve výšce 26 metrů a vrchol rozhledny dosahuje 30 metrů. Nahoru se dostanete po 144 schodech nebo jednoduše výtahem.

Rozhledna na Kaňku je zcela bezbariérová a výhled z terasy si mohou užít i vozíčkáři. A přestože byla postavena v roce 2013, její masivní charakter a způsob stavby tzv. kyklopským zdivem vás vrátí do doby první republiky. Sympatické je, že na stavbu i výzdobu interiérů byly použity kameny z okolních lomů na Čáslavsku.

V létě jsou v restauraci na vyhlídkové terase otevřená francouzská okna

Rozhledna nabízí široké možnosti vyžití – ve večerních hodinách si tu můžete objednat večeři a prožít romantický večer s výhledem na osvětlenou Kutnou Horu. Jednoduše využijete skvělé kuchyně ze sousední Havířské boudy a žádaná večeře vám bude dopravena na stůl výtahem. Výhled oceníte především díky francouzským oknům, která vedou jakoby do vzduchoprázdna. Nebojte se, nespadnete, protože kolem terasy je zábradlí.

V zimě se tu pro hosty příjemně zatopí, v létě okna otevřou, takže při popíjení kávy máte pocit, že sedíte ve volné přírodě. Rozhledna na Kaňku společně s restaurací a penzionem Havířská bouda nabízí skvělou možnost prožití víkendu nebo oslav například právě těch novoročních.

Spustit audio