Na skalním útvaru Čtyři palice na Vysočině najdete kobylí hlavu i sfingu. Fantazii se meze nekladou

13. říjen 2023

Žďárské vrchy na Vysočině jsou častým a oblíbeným cílem turistů. Ať vystoupáte na jakýkoli kopec, vždycky se můžete kochat nádhernými výhledy do okolní přírody. Mezi zdejší nejkrásnější skalní útvary patří Milovské perničky a Čtyři palice.

Do rezervace Čtyři palice vede několik tras. Je možné vyjít z Českých Milov nebo z Křižánek. Na trase jsou i naučné stezky. U Milov se dozvíte, jak žili staří skláři, u Křižánek je stezka věnovaná zdejším pilníkářům. Místní doporučují vyrazit z Křižánek přes Český kopec. Cestou přejdete řeku Svratku, která tvoří přirozenou historickou hranici mezi Čechy a Moravou, a půjdete také kolem kříže, podle kterého dostaly Křižánky své jméno.

Od Českého kopce vede pohodlná lesní cesta po modré turistické značce ke skalisku Milovské perničky. „Perničky vznikaly zvětráváním. Bylo tu vytvořeno asi jedenáct skalních mís,“ říká Jana Koudelková z infocentra v Křižánkách. Na vyhlídku na skále, kde je možné vidět vodou zatopené mísy, vede asi sto metrů dlouhá stezka. Pod skálou je turistické odpočívadlo s informační tabulí a také ohniště. Své jméno Perničky dostaly údajně podle mísy pernice, ve které se třel mák.

Ač se to zdá nelogické, cesta od Milovských perniček k vyšším Čtyřem palicím vede lehce z kopce. Naše trasa je sice delší, ale pohodlnější. Čtyři palice tvoří čtyři skaliska. „My teď stojíme před Děvínem. Další je pak Tvrz, Čtyřpaličatá skála a tady je Osamělé skalisko,“ ukazuje Jana Koudelková. Na Děvín vede stezka k vyhlídce. Celé Čtyři palice jsou hojně využívané horolezci.

Lavička na vyhlídce

Nejzajímavější a určitě i nejfotogeničtější je Čtyřpaličatá skála, která má vrchol rozdělený na čtyři části. „První je Kobyla, pak je Sfinga, Paličák a Bašta,“ vyjmenovává Jana Koudelková s tím, že lidé ve skalách vidí i další tvary. „Když se podíváme tady tím směrem, tak je to jak lví hlava. Ale to je moje představivost,“ směje se.

Spustit audio