Na Vlčí hoře u Černošína stával hrad Volfštejn. Na jeho zřícenině zůstal zachovaný pískovcový portál

12. listopad 2022

Nedaleko Černošína na Tachovsku v Plzeňském kraji se tyčí Vlčí hora a na ní stojí Vlčí hrad, tedy správně Volfštejn. O ten pečuje už třicet let Spolek pro záchranu hradu Volfštejna ve spolupráci s městem Černošínem. Členové spolku opravují hlavně zdivo, které se postupně vylamuje a odpadává. Jejich snem je udělat na 22 metrů vysoké věži vyhlídku. Když je někdo z nich na zrovna hradě, rád udělá případným zájemcům odborný výklad.

Z hradu se do dnešních dnů dochovala zejména zmíněná věž, která léty utrpěla nejméně. Dokonce je v ní k vidění obnovený pískovcový románský portál, kterým se většinou chlubívaly spíše církevní stavby.

Z obvodových zdí zůstaly části starého paláce, a to ze tří světových stran. Čtvrtá, severovýchodní strana bohužel úplně zmizela. Ve zdech zůstala také někdejší okna a dokonce jsou patrné i otvory po dvou prevétech, tedy historických záchodech.

Podle indicií byl hrad postaven pravděpodobně v polovině 13. století, což dokazuje právě v té době stavěný pískovcový portál. A také nález výdřevu ze středověkého lešení, jehož stáří potvrdila i dendrologická zkouška, která datovala rok 1260. První oficiální zmínka o hradě pochází z roku 1315, kdy zde byl zavražděn první známý majitel hradu Ctibor z Volfštejna.

Na Volfštejně najdete zachovalý portál

Kdo by se chtěl k této zajímavé zřícenině podívat, nebude mít moc dlouhou cestu. Může se vydat z černošínského náměstí po žluté turistické značce, ke hradu jsou to jen dva kilometry. Mírné stoupání zvládne každý, jen je třeba mít pevnou obuv. Kdo bude mít víc času, může se pět set metrů za hradem podívat na lesní památník obětem první světové války, anebo se napojit na modrou značku a vyjít až na samotný vrchol Vlčí hory či na skalní Goethovu vyhlídku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.