Na vrcholu kopce v Javoříčském krasu narazíte na neobvyklou jeskyni jménem Průchodnice

15. květen 2022

V jižní části Zábřežské vrchoviny na střední Moravě se na kopci nad Ludmírovem nachází pozoruhodná jeskyně. Jmenuje se Průchodnice. Jako tunel ve skále ji tam vytvořila sama příroda. O kus dál, v Národní přírodní rezervaci Špraněk poblíž Javoříčka stojí pak další zajímavý skalní útvar zvaný Zkamenělý zámek. A pak je tu i řada veřejnosti nepřístupných jeskyní, které navštěvují a zkoumají speleologové.

Jeskyni Průchodnici byste našli nedaleko hradu Bouzova nebo vyhlášených Javoříčských či Mladečských jeskyní. Dostat se k ní můžete po polní cestě vedoucí od silnice z Ludmírova ke Hvozdu. Čeká vás přibližně půl kilometru po červené turistické trase.

 My jsme se na ni vydali s profesorem geologie z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Ondřejem Bábkem. Ten nás po několika desítkách metrů upozorňuje na miskovitou sníženinu v zemi: „Je to závrt, neveliká prohlubeň asi 15 metrů široká a 4 metry hluboká. Jde o propadlou půdu, která vzniká rozpouštěním vápence v podloží. Dá se předpokládat, že pod námi je jeskynní systém, který stahuje vodu z povrchu, rozpouští horninu a povrch se propadá. Je to přirozený tvar reliéfu krasového území. Stáří zdejších vápenců, které vznikaly v moři, je kolem 380 až 390 milionů let.“ Dnes tu nad nimi rostou stromy a myslivecký posed svědčí i o přítomnosti lovné zvěře.

Pohled z jeskyně

Možná kvůli ní je část přírodní rezervace, ve které se jeskyně nachází, oplocena. Překážka se dá ale snadno překonat po dřevěných schůdcích. Na rozcestníku vidíme, že stojíme v nadmořské výšce 502 metrů. Na naučné tabuli se můžeme dočíst o rostlinách a živočiších, kteří zdejší krajinu obývají. A také se tu píše, že z letounů se v jeskyni nevíce vyskytuje netopýr černý. Vrápenec malý je zde vzácným letním hostem.

Prof. Ondřej Bábek v Průchodnici

Po vstupu do jeskyně si všimneme zašpičatělého stropu chodby. „Drobné bobulkovité útvary, kterým bychom mohli říkat pisoidy, jsou zárodky budoucích krápníků, ale tady krápníky nejsou. Souvisí to asi s tím, že je tato jeskyně stará, dlouho známá a dobře přístupná. Musela vzniknout velmi dávno, zjevně to byl rozsáhlejší systém, jehož zbytky podlehly erozi. Jediné co tu zbylo, je vrcholové skalisko,“ popisuje geolog.

Když jeskyní projdeme skrz, dohlédneme na druhé straně přes les k vyšším kopcům se strmějšími svahy, kde už se žádné krasové útvary nenacházejí. Vedle ve skále jsou však ještě dvě jeskyně, jedna neprůchozí a ještě jeden kratší tunel.

Přes hřeben skály vede stezka. Průchodnicí prochází červená turistická značka, po které je možné dojít až ke zmíněnému Zkamenělému zámku. Jde o jednu z největších skalních bran v České republice, Je to zřícený portál jeskyně, monumentální otvor ve skále. Na tabulce u rozcestníku stojí údaj, že se nachází ve výšce 502 metrů nad mořem. 

autor: Aleš Spurný
Spustit audio