Na vrchu Krasíkov u Kokašic objevíte starý kostel, zvonici i zříceninu hradu Švamberka

11. březen 2023

Na vrchu nedaleko Kokašic, kousek od Konstantinových Lázní v Plzeňském kraji, stojí hned několik pozoruhodných historických památek. Starý kostel, zvonice a zřícenina hradu. Hrad i vrch samotný nesou název Krasíkov, ale chybu neuděláte ani v případě, když jim budete říkat Švamberk.

Kostel sv. Máří Magdaleny pochází z roku 1650 a byl vystavěn jen pár metrů od hradu z poloviny 13. století, na místě původní gotické kaple. „Díky archeologickému průzkumu víme, že tento vrch byl osídlen už v pravěku. Následně tu vyrostl hrad, který je od poloviny 17. století evidován jako vyhořelý,“ říká místostarostka obce Kokašice Lucie Houdková.

Kostel i vedlejší zvonice se turistům otevírají jen při výjimečných příležitostech, to ale neznamená, že výlet sem nebude stát za to. Stavby jsou krásné a fotogenické zejména zvenčí. „Nad portálem kostela se nachází erb rodu Švamberků a dva draci, kteří jsou do sebe zaklíněni, což symbolizuje to, že kostel byl původně zasvěcen svatému Jiří. A až později svaté Máří Magdaleně,“ vysvětluje místostarostka.

Ještě v 50. letech minulého století byl kostel plně funkční, nicméně po odchodu německého obyvatelstva z Kokašic začal chátrat. Až po roce 1989 se začalo s jeho opravou. Obnova kostela probíhá i v současnosti a turisté se tak mají v blízké budoucnosti rozhodně na co těšit.

Kostel sv. Máří Magdaleny

Těla vyndali z krypty a poskládali do různých póz

Opodál stojící pozůstatky hradu slouží v současné době jako vyhlídkové místo, kde si po zdolání několika málo schodů můžete z vyhlídkové plošiny prohlédnout okolní krajinu jako na dlani.

„Naproti vidíme Ovčí vrch s rotundou a památníkem selského povstání, které zde bylo potlačeno v 17. století. Dále vidíme Čeliv, kde jsou pohřbeny ostatky členů rodu Švamberků. Ty byly dříve pochovány právě tady v kryptě kostela sv. Máří Magdaleny, ale v 80. letech minulého století byly z krypty turisty vytahány ven a postaveny do nejrůznějších póz. Následně byly sesbírány a pohřbeny právě na hřbitově v Čelivi,“ vypráví Lucie Houdková.

Dále je z vrchu vidět Dvůr Krasíkov, který dříve patřil k hradu. Nyní se v jeho prostorách nachází minizoo. Dohlédnout je možné i do nedalekých Konstantinových Lázní, které kromě lázeňské péče nabízejí i spoustu sportovního a kulturního vyžití.

Spustit audio