Na zámku v Horšovském Týně mají krásnou a navíc i promyšlenou zámeckou kuchyni

26. červenec 2020

V Horšovském Týně na Domažlicku na západě Čech stával od 14. století gotický hrad pražských biskupů. Později vyhořel a byl přestavěn na renesanční zámek. V interiérech se ale dochovala řada hradních gotických prvků. I proto se dnes národní kulturní památka jmenuje Hrad a zámek Horšovský Týn.

Kromě klasických návštěvnických okruhů nabízí i pohled do zámecké kuchyně, která prošla rekonstrukcí v roce 1927. Po vstupu do zámku nejprve projdete chodbou a poté vstoupíte do zaměstnanecké jídelny.

Všechno v ní je do posledního detailu autentické, a to díky vyprávění zámeckého komorníka pana Juráčka. Ten pomohl s její rekonstrukcí před pěti lety. Poslední hradní pán, kníže Karel Trattmansdorff, byl v ohledu řízení svých zaměstnanců velice prozíravý.

Zaměstnanecká jídelna mu totiž umožňovala mít úřednictvo z řad měšťanstva pěkně pod kontrolou. A mělo to dokonce dvojí přínos. Služebnictvo jednak nevynášelo drby ze zámku ven, jednak i on sám do zaměstnanecké jídelny chodíval vyslechnout čerstvé zprávy z podzámčí.

V kuchyni uměli uvařit na dvě stě jídel

Ohromná kuchyně skýtala veškeré moderní vybavení 30. let. Od mohutného sporáku, přes velký centrální dřevěný stůl až po vybavení vším potřebným. Měděné pánvičky různých velikostí, nože, hrnky, sklenky, krájecí prkénka, formičky na sušenky. Všechno, na co si jen vzpomenete.

Nádvoří zámku

V kuchyni nechyběl ani koutek s houpacím koníkem a dalšími hračkami pro děti kuchařek. Mateřské školy tenkrát neexistovaly. Děti si tu hrály, zatímco jejich maminky připravovaly oblíbená jídla pro své zaměstnavatele. Mezi ně patřily například lívance, které zbožňovala paní kněžna. Kníže zase miloval míchaná vajíčka.

Velice důmyslný stroj pak využíval bývalý průduch renesanční černé kuchyně. Gril, na kterém se pekly například špízy. S nimi otáčely řetízky od lopatek, které roztáčel horký vzduch v komíně. Dochovaly se i nákresy grilu a tak se v budoucnosti návštěvníci velice zajímavého okruhu zámecké kuchyně z roku 1927 dočkají i podívané na toto důmyslné zařízení.

Státní hrad a zámek vévodí stejnojmennému městu Horšovský Týn. Je otevřen denně kromě pondělí. V hlavní turistické sezóně o letních prázdninách od 9 do 17, od září pak od 10 do 16 hodin.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.