Na zámku v Janovicích u Rýmařova mají garáž, která připomíná sarajevský atentát na následníka trůnu

14. září 2018
Česko – země neznámá

Ještě na počátku 20. století v ní stával na svou dobu luxusní sportovní vůz Gräf & Stift Double Phaeton. Ten si pořídil kníže František Harrach, majitel zdejšího panství. Není známo, zda hrabě sám holdoval řidičské vášni. Jisté ovšem je, že měl svého osobního řidiče, Leopolda Lojku. V roce 1914 se společně vydali na cestu na Balkán. V Bosně se pak připojili k doprovodu Františka Ferdinanda d’Este na jeho návštěvě Sarajeva

František Harrach tam pak svůj vůz dal k dispozici arcivévodovi a jeho manželce hraběnce Žofii Chotkové z Hohenbergu. Co se dělo pak, o tom už píší velké světové dějiny. František Ferdinand d’Este a jeho žena byli v zapůjčeném voze zastřeleni. A janovické dějiny dnes upomínají na tento automobil a na řidiče, který špatně odbočil, protože nevěděl o bezpečnostní změně trasy po předchozím bombovém útoku.

Na místě dnešního renesančního zámku, ve kterém byste dnes našli onu garáž s klenutými stropy a kovanou secesní mříží, stávala původně gotická tvrz. Současnou podobu získal zámek po četných přestavbách až v první polovině 19. století. Posledním rodem, který jej vlastnil a který se také zasloužil o jeho nebývalý rozvoj, byl právě rod Harrachů, k němuž patřil zmíněný kníže František.

Po roce 1945 jim byl ovšem zabaven a od té doby se psala smutná historie tohoto rozlehlého výstavního sídla. Část původního mobiliáře byla odvezena, další zničena nebo rozkradena. Chvíli zámek sloužil jako sýpka. Na dlouhé roky se v něm pak zabydlely archiválie opavského státního a bruntálského okresního archivu. A když byl vystěhován i ten, zámek začal chátrat.

Znovu se do něj vrátil život v roce 2012. To už dobrovolníci v čele s Ondřejem Bačíkem st. dva roky uklízeli největší nepořádek, instalovali do oken mříže, opravovali fasádu i střechu. A zámek mohli začít navštěvovat turisté. Knížecí komnaty v plném lesku sice neuvidí, zato je čekají četné výstavy, práce místních dětí či expozice loutek Jesenicka.

Janovickému zámku se ovšem blýská na lepší časy. I když vypadá stále zpustle, jeho kompletní revitalizace prý vzhledem k dobrému stavu není problém. A třeba se do části jeho pokojů jednou vrátí i původní vybavení. O akcích, výstavách na zámku a otvírací době více zjistíte na stránkách rýmařovského muzea www.muzeumrymarov.cz

Spustit audio