Na zámku ve Žďáře nad Sázavou se dozvíte, čím včely bzučí. Připravte si všechny své smysly

24. červen 2020

Víte, jak voní včelí vosk? Kdo má v úlu na starosti úklid a jak vzniká včelí bzučení? Na všechny tyto otázky najdete odpověď na výstavě nazvané „Včela“, která je až do konce července k vidění na zámku ve Žďáře nad Sázavou na Vysočině. V kulisách dřevěného včelího městečka využijete všechny smysly.

Výstava, která se na žďárský zámek na čas přestěhovala z písecké Sladovny, je určená především dětem. Praxe ale ukazuje, že se na ní pobaví a možná i poučí i dospělí. Návštěvník se vstupem do dřevěného městečka stává sám včelkou a zažívá vše, co se v úlu děje. „Budete plnit různé úkoly ze života včely,“ říká marketingová pracovnice žďárského zámku Martina Sedláková.

Hned u vstupu do včelího městečka je nainstalovaná směsice trubek, která vypadá jako hodně zamotaný dechový hudební nástroj. Každý si tady může zkusit vyloudit zvuky úlu. A to je jen začátek.

Výstavu Včela si návštěvníci procházejí sami, vedeni jsou deskovou hrou

Při procházení uličkami se návštěvník dostává do jednotlivých částí úlu a poznává, co má který obyvatel včelího společenství na starosti. „Jedním z úkolů včelek je bojovat proti nepřátelům,“ říká Martina Sedláková a ukazuje na malá dvířka, za kterými vykukuje nakreslená sršeň. Vedle na zdi visí jakýsi oštěp, který může návštěvník proti škůdci použít.

Další zákoutí skrývají například kuchyň, ve které se vaří mateří kašička, poučení o rozdělení včelí rodiny a je tu i komnata dělnic, kde si každý může nazout na nohy kartáče a pomoci čistit úl. Spoustu zajímavostí se člověk dozví i v komnatě smyslů, kde si očichá včelí produkty, osahá části úlu a zaposlouchá se do bzukotu. „Včelí bzučení vzniká kmitáním křídel. Je tím tišší, čím vyšší je frekvence mávání křídly,“ vysvětluje průvodkyně.

Výstavu si návštěvníci procházejí sami, vedeni jsou deskovou hrou, která je připravená na stolcích před vchodem do včelího městečka. Je ale možné si v infocentru vyzvednout i letáček s úkoly. Cílem celé hry je najít heslo, které otevře komnatu včelí královny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.