Nad bývalou továrnou v pražských Holešovicích se usadila vzducholoď. Je moderním prostorem pro umění

25. říjen 2019

Vzducholoď Gulliver, usazená na střechách bývalé továrny, nyní Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích, vás překvapí svou majestátností. Čtyřicet dva metry dlouhá a deset metrů široká modřínová stavba doutníkového tvaru je světovým unikátem. A také prostorem pro setkávání.

Centrum současného umění DOX je multifunkční prostor, který vznikl přestavbou bývalé továrny. Jméno DOX je odvozené z řeckého slova doxa, které mimo jiné znamená způsob chápání věcí, názor, přesvědčení. Prostřednictvím výstav současného mezinárodního a českého umění otevírá DOX aktuální témata.

Vzducholoď vznášející se nad DOXem je obrovskou atrakcí. Každou chvíli do ní po schodech stoupá někdo s foťákem a s očima navrch hlavy. Děti, zahraniční studenti, ale i lidé středního a staršího věku. Vzducholoď je dřevěná, zastřešená speciálním průhledným materiálem, který do ní propouští sluneční paprsky.

„Vzducholoď je programem sama o sobě,“ říká Michaela Šilpochová, kurátorka z Centra DOX, „protože je to překrásná architektura. Je to taková čítárna ve vzduchu. Během otevírací doby naší galerie sem návštěvníci mohou přijít, pobýt tady s knihou, číst si, dívat se na Prahu nebo snít. Do vzducholodi zveme spisovatele, překladatele, básníky, autory, kteří zde hovoří a diskutují s návštěvníky o knihách.“

Vzducholoď je také místem setkávání, diskuzí o literatuře

A jak vznikl nápad vytvořit takový netradiční prostor? V roce 2013 oslovil ředitel DOXu Leoš Válka mezinárodně uznávaného architekta Martina Rajniše. Víc než dva roky pak společně s odborníky na dřevěné stavby a ocel pracovali na návrhu konstrukce inspirované tvary obřích vzducholodí, které začaly křižovat oblohu na počátku 20. století.

Vzducholoď Gulliver byla od svého vzniku již několikrát oceněna odbornou architektonickou obcí. V Centru DOX uvidíte krátký film, který ukazuje, jak Gulliver vznikal. A v bývalé továrně si můžete prohlédnout různé výstavy. V DOXu se snaží, aby současné umění bylo srozumitelné pro všechny a témata byla návštěvníkům blízká. Je tu několik výstavních sálů, pořádají tu komentované prohlídky, přednášky, besedy nebo výtvarné dílny. Aktuální výstava Petra Síse nazvaná O létání a jiných snech potrvá do 20. ledna 2020. Centrum současného umění DOX je otevřené denně kromě úterý, podrobnosti najdete na dox.cz.

Spustit audio