Nad bývalým kamenolomem v Horní Bečvě vznikl pěší okruh. Nabízí tři originální vyhlídky

16. leden 2023

Kdo se ocitne ve Zlínském kraji a měl by chuť pozorovat západ slunce nad údolím řeky Bečvy, pak by se měl určitě vydat na nový vyhlídkový okruh pro pěší, který vznikl v obci Horní Bečva na Vsetínsku. U bývalého kamenolomu vznikly tři trasy, které vedou na vrchol kopce, kde vyrostly malé vyhlídky.

Autorem vyhlídkového okruhu je studio Henkai architekti. Ke spolupráci si přizvali také studio Zahrada Park Krajina. Podle zadání navrhli odborníci síť nových pěších tras, které přirozeně pracují se zdejším terénem. Vzniklo tak vyhlídkové místo mezi vzrostlými stromy na vrcholu bývalého lomu.

Nahoru k vyhlídkám vedou tři trasy. Dvě nenáročné a jedna náročnější. Trasu lemuje rožnovská řeka Bečva, která si tam v tichosti bublá. Návštěvník pozvolna stoupá „tatranským“ chodníkem, který je udělaný z klád a kamení.

Na vrcholu vás čeká první zastavení Na skalní vyhlídce. Z ní se otevírá panorama okolní krajiny. Je vidět hřeben Vsetínských vrchů, přes který se táhne magistrála Soláň – Bumbálka, lyžařský areál Rališka a po pravé straně přehrada. Skalní vyhlídka měla být původně na samém vrcholu lomu, ale geologické podmínky to neumožnily, protože podloží je nestabilní.

Objekty jsou architektonicky zajímavé, každá vyhlídka je natočená jiným směrem. První se jmenuje Vyhlídka do smrkové lesa a je možné z ní pozorovat přehradu. Vyhlídka východním směrem je také pojmenovaná podle okolního lesa – v tomto případě jde o Vyhlídku do borovicového lesa. Z nejvýše položené vyhlídky je vidět stejné panorama jako ze Skalní vyhlídky, jenom z jiné perspektivy. Do celkového přírodního charakteru vyhlídek zapadá i oplocení hrany lomu. Jde o dubové kůly s provlečeným lanem.

Výhled ze skalní vyhlídky na okolní rekreační areály

Piknik v sedle

Dalším zastavením na vyhlídkovém okruhu je Piknik v sedle. Půdorys charakterizuje původní historickou budovu, která zde kdysi stála – salaš. Dnes z ní zůstaly jenom základy. V létě je plocha zelená, zatravněná, kolem jsou rozmístěné lavičky. Místo v tomto období slouží k piknikům a válení se na dece. Zájem o něj ale prý projevily i páry, které si místo vybraly pro svůj svatební obřad.

Od Pikniku v sedle se návštěvníkům otevírá výhled na přehradu s údolím řeky Bečvy směřující k Rožnovu pod Radhoštěm. Kamenné zídky i chodníky jsou vyrobené z materiálu, který pochází z místního lomu. 

Informační tabule v místě, které architekti nazvali Piknik v sedle, na letošní rok tam mají objednané už tři svatební obřady

Začátek vyhlídkové trasy je na dohled od místní přehrady. V létě si tak lidé mohou koupání zpestřit procházkou na vyhlídky. Zajímavým bonusem je malé skalní jezírko, které se nachází na úpatí lomu a vytváří lákavou atmosféru pro svatebčany, kteří místo hojně vyhledávají pro pořízení svatebních fotografií.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio