Nadýchané kynuté koláče s tvarohem a rybízem od Jany Krejčí vám způsobí letní rozkoš v ústech

Kynuté koláče s ovocem dělá Jana Krejčí z Kostelního Vydří nedaleko Dačic v jižních Čechách podle receptu své babičky. Nejraději je má s tvarohem a rebarborou. Není ale potřeba mít rebarboru, můžeme použít jiné sezónní ovoce, třeba rybíz. Jsou nadýchané a samou vláčností se prohýbají.

Ingredience
  • Na 6 velkých koláčů:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 35 g droždí na kvásek
  • 115 g másla
  • 2 žloutky
  • 75 g cukru krupice
  • 5 g soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 kg rybízu
  •  
  • Na náplň:
  • 500 g tvarohu v kostce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50 ml mléka
  • může být: vanilkový cukr a rum
  •  
  • Na drobenku:
  • 70 g másla
  • 100 g cukru
  • 100 g hrubé mouky
  •  
  • Na potření:
  • 70 g másla
  • 1 velký panák rumu

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Do ohřátého mléka rozdrobíme 35 g droždí a přidáme 2 lžíce cukru z uvedeného množství. Zamícháme, přikryjeme a necháme v teple vykynout.

Mezitím si připravíme drobenku z hrubé mouky, cukru a másla. V ruce žmouláme, až se začne drobit.

Tvarohovou náplň umícháme z tvarohu, který ochutíme moučkovým cukrem a přidáním mléka. Vše rozmícháme vidličkou. Kdo chce, může pro zvýraznění chuti přidat vanilkový cukr a trochu rumu.

V další míse si připravíme těsto. Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme zbytek cukru, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo, nastrouhanou čerstvou citronovou kůru a vzešlý kvásek. Vařečkou zamícháme a vypracujeme hladké těsto. Nebude kynout.

Z těsta rovnou tvoříme na pomoučeném vále šest bochánků. Ty propracujeme, jako bychom balili buchty a zakulatíme.

Bochánky na vále roztlačíme prsty na placku. Pak ji vezmeme do ruky, trochu povytaháme do stran jako pizzu a přesuneme na plech s pečicím papírem, který zajistí, že už se koláč nebude hýbat a my ho roztáhneme do požadované velikosti. Vytvoříme asi 1 cm široký okraj, který následně podrží tvarohovou náplň.

Doprostřed každého koláče dáme vrchovatou lžíci tvarohu a rozetřeme ji lžící do krajů.

Koláče hustě posypeme čerstvým rybízem a posypeme drobenkou. Necháme kynout zhruba 10 až 15 minut.

Pečeme v troubě při 170 °C asi 15 až 20 minut, do té doby, než okraje zezlátnou. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem, které jsme smíchali s rumem.

Jana Krejčí

Koláče pekla už babička její babičky. V rodině mají tradici a nejoblíbenější jsou ty s tvarohem a rebarborou.

Přivítala nás ve svém domě na kraji Kostelního Vydří v nádherné jihočeské krajině. Pokochali jsme se při návštěvě i sadou loveckých trofejí, protože její manžel i syn se aktivně věnují myslivosti.

Přijali jsme také pozvání na oběd. Podával se kachní a hovězí vývar s celestýnskými nudlemi a grilovaný kančí hřbet s pečenou zeleninou. Bylo to po všech stránkách opravdu výtečné odpoledne.

Jana Krejčí a Patrik Rozehnal