Nadýchané těsto, švestky a mák s cukrem. Božská kombinace
„Švestková povidla, pečené kynuté těsto, to byla vůně domova. Zachovávám tradici a buchty se švestkami peču každoročně. Letos obzvlášť často neboť se urodily v hojné míře,“ říká Mirka Kuntzmannová. Na náplň používejte jen pravé malé české švestky. Pološvestky a blumy jsou příliš šťavnaté a to není to pravé.
- 700 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 40 g droždí
- 50 g vlahého másla
- 50 g vlahého sádla
- 350 - 400 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- sůl
- sádlo a máslo na pečení
- Na náplň: 1 kg vypeckovaných švestek
- 50 g mletého máku
- 50 g krystalového cukru
Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a vykynutý kvásek.
Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout.
Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček. Na každou položíme vypeckovanou švestku (když jsou malé, klidně i dvě), posypeme ji mletým mákem, smíchaným s cukrem a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme.
Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.