Namoření, chlad a tma. Podmínky skladování jarních cibulovin
Až do podzimu by měly být cibule odkvetlých jarních cibulovin uskladněny. Ochráníme je tím před škůdci a především přispějeme k tomu, aby nám příští rok na jaře opět krásně kvetly.
Na vyjmutí cibulek jarních cibulovin ze země je ten nejvyšší čas. „Po odkvětu odstraňujeme budoucí semeník, aby cibulovinu zbytečně nevysiloval. Necháváme listovou plochu, a rostliny zůstávají 6 až 8 týdnů na záhoně, aby cibulky tzv. zatáhly. Poté je vyjímáme ze záhonu,“ říká Josef Vačkář, instruktor z Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Plzeň-region.
Nechat jarní cibuloviny přes léto tzv. odpočinout má několik praktických důvodů. „Jedním z nich je, že cibule sama o sobě má tendenci se zatlačovat do země, což budoucímu pěstování neprospívá. Také aby nám ji nepoškodili škůdci, je vhodné cibuli vyjmout a přes letní měsíce uskladnit,“ vysvětluje zahrádkářský instruktor.
Jarní cibuloviny skladujeme v temnu a chladu
Jak dále zdůrazňuje, před vlastním skladováním bychom měli cibule protřídit a namořit: „Malé cibulky, poškozené, ožrané od škůdců apod. skladovat nebudeme. Skladujeme jen ty velké a zdravé. Než je uložíme do skladu, je vhodné je ošetřit, namořit třeba přípravkem na bázi síry.“
Na skladování jsou ideální temné a chladné místnosti s teplotou 10 až 12 °C. Cibule jarních cibulovin tam necháme několik měsíců, nejméně do poloviny září. „Já osobně je vysazuji na konci září. Na sv. Václava můžou jít cibule zpátky na pěstební plochy,“ uzavírá Josef Vačkář.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.