Národní zemědělské muzeum v Praze vypráví příběh zemědělství. Tedy o všem mezi zemí a talířem

31. říjen 2021

Přátelské. Tak se dá jednoduše popsat Národní zemědělské muzeum v Praze. Jeho expozice vyprávějí o zemědělství, tedy příběh o všem mezi půdou a talířem. Bývá plné rodin s dětmi, protože každému má co nabídnout. Postaveno bylo na Letné na konci 30. let minulého století. A je možné vystoupat i na střechu této funkcionalistické budovy, odkud je krásný výhled na Prahu.

V Národním zemědělském muzeu najdete mnoho zajímavých expozic. U nejmenších hraje prim gastronomická herna, u dospělých expozice rybářství nebo myslivosti. A u všech dohromady „sklepní“ expozice nazvaná Jede traktor se simulátorem jízdy na tomto zemědělském stroji. A také střešní zahrada s jedinečnou vyhlídkou na Prahu, včelími úly, políčkem se zemědělskými plodinami a trávníkem, kde si v létě můžete posedět nebo uspořádat piknik.

Instituce oficiálně vznikla 28. září 1918 založením spolku České zemědělské muzeum. Záhy, po vzniku republiky, se spolek transformoval na Československé zemědělské muzeum, ústav pro studium a povznesení venkova. Základ muzejní sbírky vytvořily předměty vystavené na Jubilejní výstavě v roce 1891 a na Národopisné výstavě roku 1895. Sbírky byly uloženy krátce v paláci Sylva-Tarrouca v ulici Na Příkopě, od roku 1902 v takzvané jízdárně v letohrádku Kinských na Smíchově.

Novou budovu zabavila německá armáda

Muzeum se od samého počátku potýkalo s nedostatkem prostoru. Proto ve třicátých letech vznikl projekt na výstavbu nové hlavní budovy v Praze na Letné. Tato budova, která je dnes významnou památkou českého funkcionalismu, byla postavena v letech 1937 až 1939 jako společný projekt s budovou Národního technického muzea podle projektu architekta Milana Babušky. Hned po dostavbě byla však zabrána německou okupační armádou.

Historický stroj ze známé továrny Svoboda

Po válce byla sice budova navrácena muzejním účelům, ale už v roce 1950 rozhodnutím Státní dislokační komise dočasně uvolněna pro potřeby nově vzniklých projekčních organizací (Stavoprojekt). Muzeum bylo přestěhováno do části zámku Konopiště a do zámku Kačina u Kutné Hory.

Sbírky se v průběhu dalších desetiletí stěhovaly doslova po celé republice. Do své původní budovy na Letné, zdevastované nevhodnými provizorními vestavbami, se muzeum vrátilo až roku 1994. První návštěvníci z řad veřejnosti si muzeum prohlédli ještě o rok později.

Národní zemědělské muzeum vypráví příběh zemědělství. O tom, jak člověk putoval, sbíral a lovil, začal obdělávat půdu a chovat zvířata, postavil si obydlí, našel způsob jak skladovat a upravovat potraviny. Pečoval o pole, lesy i rybníky, udržoval zvyky a tradice, ale také vynalézal nové věci, aby mu ulehčily práci. Učil se a poznával, že všechno souvisí se vším.

Tady si děti zkouší vařit podle receptů

V muzeu si můžete prohlédnout expozice nazvané Zemědělství, Rybářství, Myslivost, Gastronomie, Voda v krajině, Jede traktor, Laboratoř ticha, Selský dvorek s živými zvířaty, Živou zahradu výhledů na střeše muzea a aktuální výstavy. Expozice jsou interaktivní, což znamená, že vás budou bavit. Děti a mládež do 18 let mají dokonce vstup zdarma. Otevřeno je po celý rok, každý den kromě pondělí. Navštívit můžete také další pobočky muzea: Kačina, Čáslav, Ohrada, Ostrava, Znojmo a Valtice. Více informací najdete na stránkách www.nzm.cz.

Spustit audio