Naučná stezka mezi Pernštejnskými rybníky nabízí relax, poznání i trochu dobrodružství

20. srpen 2023

Tvář krajiny Pardubicka proměnili už před pěti sty lety Pernštejnové, kteří tam, zejména v oblasti dnešních Lázní Bohdaneč, zakládali rybníky. Řada z nich už samozřejmě zanikla, ale pernštejnská síť rybníků funguje dodnes. Pokud se o ní chcete dozvědět víc, vydejte se přímo k nim. Po březích i hrázích sedmi rybníků v okolí obce Neratov vás provede zbrusu nová Naučná stezka Pernštejnskými rybníky. A na jejím konci může být i odměna.

Trasa naučné stezky, která nese podtitul O rybnících a životě okolo nich, měří asi devět kilometrů. Začíná v obci Neratov, přímo u autobusové zastávky hned vedle obecního úřadu. Tam je umístěný první infopanel s mapou a užitečnými informacemi na cestu. A tady se také seznámíte s šifrovací hrou. Tištěného průvodce s tužkou si můžete vyzvednout uvnitř objektu zastávky.

Stezka vede z větší části po nezpevněných cestách, asi dvě stě metrů lesní pěšinou a půl druhého kilometru po silnici. Trasa tvoří okruh, který si můžete zkrátit i po trase šifrovací hry. Provede vás po březích i hrázích sedmi rybníků. Dozvíte se o nich spoustu zajímavostí. Na prvním zastavení si můžete například přečíst o historii zdejšího rybníkářství, která sahá až do 15. století, tedy do doby, kdy Pernštejnové získali pardubické panství.

Naučná stezka Pernštejnskými rybníky vás seznámí s historickými i moderními vodními díly. Zjistíte, jak jsou konstruovaná a hlavně jak kdysi sloužila a dodnes slouží chovatelům ryb. A v neposlední řadě, co v průběhu staletí přinášela životu zdejších lidí. Díky historickým fotografiím uvidíte, jak se kdysi v této oblasti zpracovával rákos a čemu sloužil.

U některých zastavení najdete posezení a na přenosném ohništi si můžete něco i opéct

Stezka vede kolem rybníků Rozhrna, Skříň, Udržal, Trhoňka, Stará i Nová Jílovka a Tichý. Procházet budete také okolo mokřadů a uvidíte jistě mnoho vodních ptáků. Jsou tu čápi, jeřábi, volavky bílé i popelavé, břehouši nebo vodouši rudonozí. Ke zdejším rybníkům zalétá lovit dokonce i několik orlů mořských.

Šifrovací hra na stezce nese název Sumec na suchu. Tvoří ji šest úkolů, šifer a logických úloh. Herní okruh má délku necelé čtyři kilometry a určitě ji zvládnete během dvou hodin. Navíc hra má dvě varianty, pro dospělé a pro děti. Na konci stezky, která je současně i jejím začátkem, je na zastávce autobusu v Neratově umístěná truhla s pokladem. Ta je ovšem zakódovaná. Šifru získáte vyplněním úkolů a otázek na stezce. Jaký poklad se v truhle skrývá? To už musíte zjistit sami.

Spustit audio