Neděle: Jak jste prožili velikonoční neděli?

27. březen 2016

Věnovali jste se dnes přípravám na pondělní pomlázku, nebo jste byli i na chatě, zahrádce nebo výletovali? Jak jste prožili dnešní den?

Neděle je Božím hodem velikonočním. Po „vzkříšení“ zase zazněly zvony a zvonky, které se vrátily z Říma. Protože je to doba, která následuje po čtyřicetidenním půstu, světí se určité pokrmy, které mají tělo připravit na návrat k běžné stravě.

Jsou to pokrmy netučné, protože jiné by určitě přivodily obtíže. Podává se pečený beránek, skopové maso, velikonoční hlavička, baba, mazance, někde holoubata. Světí se také vejce, chléb a víno. Tradice pečených beránků se zachovala v podobě beránků z kynutého nebo piškotového těsta. Na Chodsku jedli posvěcené pokrmy ve stoje v kostele.

Neděle byla dnem, který se prožíval v rodinném kruhu, bez přátel a známých. Celá rodina se sešla u svátečně prostřeného stolu, otec oloupal vařené vejce a rozdělil ho na tolik dílů, kolik bylo přítomných osob. Každý svůj kousek snědl, neboť podle tohoto zvyku platilo, že kdykoliv by tento rok někdo z rodiny zabloudil, stačilo vzpomenout si, s kým vejce jedl a bezpečně se vrátil domů. Pokud kdokoliv přišel do stavení, ať vrchnost nebo žebrák, dostal kousek z posvěceného jídla.

Ve východních Čechách obětoval hospodář kus svěceného mazance, vejce a víno zahradě, poli a studni, aby byla dobrá úroda, hojnost ovoce a zdravá pitná voda. Zábavy začínaly na Hod boží už při východu slunce. Objeví-li se slunce na čistém nebi, věští to pěkné léto a bohatou úrodu. Říkalo se také, že slunce tančí radostí nad vzkříšením Páně. V tento den dávala dívka svému vyvolenému jako koledu „uzel“.

Byl to bílý, pěkně vyšívaný šátek, naplněný barevnými vejci, kterých bývala kopa a přidával se k nim mazanec a obřadní pečivo. Někdy dívka dávala do uzlu i tzv. rejsky-vejce rýsovaná, nebo straky, což byla vejce malovaná voskem a pak namáčená v barvě. Do uzlu se také dávaly tzv. párky, což byla dvě barevná vajíčka k sobě spojená stužkou. Ta si chlapci schovávali na památku.

V současné době jsou původní velikonoční pokrmy obohaceny o mnoho dalších. Nadívané skopové zaměňujeme například s nadívaným kuřetem. K velikonočním nápojům dříve patřila rosolka a punč. Punč se podával ke kouskům mazance, které se sypaly cukrem. Dnes se podávají nápoje podle zvyku té které rodiny.

autor: kas
Spustit audio