Neděle: Komu necháváte spropitné?

19. červen 2016

Jak vysoké spropitné necháváte v restauraci? Položíte na stůl pár drobných i v kadeřnictví, obchodě nebo u automechanika? Kdo si podle vás dýško zaslouží? Komu byste tringelt naopak nikdy nenechali? Pokud vy sami pracujete třeba v restauraci, jak se pak dělíte právě o spropitné?

Někdo tomu říká tringelt, jiní dýško, tuzér nebo prostě spropitné. V některých zemích je tuzér připočítaný rovnou k ceně za oběd. Jinde je nepsaným pravidlem, že spropitné by mělo činit alespoň deset procent z ceny.

To jsem ale pořád u restaurací a občerstvení, právě tam je pár drobných navíc nepsaným pravidlem. Možná to i vy vnímáte jako samozřejmost. Nebo naopak jako neúctu k ostatním profesím, v nichž by si lidé nějakou tu korunu k platu také zasloužili.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.