Neděle: Komu necháváte spropitné?

19. červen 2016

Jak vysoké spropitné necháváte v restauraci? Položíte na stůl pár drobných i v kadeřnictví, obchodě nebo u automechanika? Kdo si podle vás dýško zaslouží? Komu byste tringelt naopak nikdy nenechali? Pokud vy sami pracujete třeba v restauraci, jak se pak dělíte právě o spropitné?

Někdo tomu říká tringelt, jiní dýško, tuzér nebo prostě spropitné. V některých zemích je tuzér připočítaný rovnou k ceně za oběd. Jinde je nepsaným pravidlem, že spropitné by mělo činit alespoň deset procent z ceny.

To jsem ale pořád u restaurací a občerstvení, právě tam je pár drobných navíc nepsaným pravidlem. Možná to i vy vnímáte jako samozřejmost. Nebo naopak jako neúctu k ostatním profesím, v nichž by si lidé nějakou tu korunu k platu také zasloužili.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.