Neděle: Konopí - lék, nebo cesta k závislosti?

15. červen 2014

Myslíte si, že konopí opravdu pomáhá? Máte ve svém okolí někoho, kdo se jím léčí, zkoušeli jste ho sami? Zlegalizovali byste konopí natolik, aby si ho každý mohl beztrestně pěstovat na zahrádce, nebo bude stačit, když si ho pacienti koupí v lékárnách na předpis? A nebudou se pak předpisy zneužívat? Nebo byste naopak konopí nechali v plošném zákazu, protože jeho kouření vede k užívání tvrdších drog?

Konopí mohou lidé pro léčebné účely v České republice používat rok a čtvrt. Několik měsíců už mělo být dostupné v lékárnách. Zatím se ale neprodal ani gram, a to kvůli špatně nastavenému systému, který garantuje stát. Proto lidé, kteří se konopím léčí, rostliny dál pěstují na svých zahrádkách a kvůli tomu balancují na hranici zákona.


autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.