Neděle: Radosti i starosti nevidomých

6. září 2015

Narodili jste se bez zraku? Přišli jste o něj v průběhu života? Co se stalo? Jak se vám změnil život? Dokázali jste najít i tak smysl života a snažíte se radovat z každého dne? Je společnost k nevidomým tolerantní? Co by vám v praktickém životě nejvíce pomohlo, jak vám mohou pomoci lidé? Co děláme ve vztahu k nevidomým špatně?

Podle posledních odhadů trpí v Česku vážnou poruchou zraku více než 10.000 osob. Úplnou ztrátu zraku má asi 15.000 lidí. Přesto, díky pomoci nejbližších dokáží i nevidomý žít plnohodnotným životem a zvládají domácí povinnosti i výchovu dětí.

Důkazem toho, že i ze ztrátou zraku se dá žit plnohodnotný život pak mohou být známé osobnosti, jako starověký básník Homér, hudební skladatel Jaroslav Ježek, zpěvák Stevie Wonder a nebo světoznámý italský tenor Andrea Bocelli.

Zaměstnání je pro handicapované obvykle jedním z důležitých důvodů návratu do plnohodnotného života. Popravdě ale právě nevidomí patří na trhu práce ke skupině s nejmenšími šancemi. Většinou se nevidomý uchazeč o práci na své budoucí pracoviště vůbec nedostane. Pohovor s personalistou totiž obvykle končí v okamžiku, kdy přizná svůj handicap. Předpoklady pro danou práci a schopnosti se už většinou ani neprobírají.

Jaké jste měli /máte/ zkušenosti vy? Život potmě se vším, co k němu patří, probereme společně s vámi v dnešní Noční lince z Hradce Králové.

Po náročném pracovním týdnu možná relaxujete na zahradě nebo chatě, možná rádi sportujete, vypravíte se na túru, kolo nebo řeku a dost možná si právě teď ještě užíváte dovolenou. Představu o svém ideálním víkendu má určitě každý z vás a budeme rádi, když nám o té své, kterou se vám snad i daří realizovat, popovídáte v Noční lince Českého rozhlasu.

autor: kas
Spustit audio