Neděle: Ženy a muži v kuchyni
Kdo je ve vaší domácnosti obratnějším kuchařem? Jak to vypadá, když se muž pustí do vaření? Daří se vám víc při pečení nebo vaření? Jaké jídlo zvládáte mistrně a které vám naopak vůbec nejde? Vaříte podle citu nebo receptu? Vystřihujete si recepty z časopisů, diskutujete na internetu nebo hledáte inspiraci při vaření kuchařských mistrů v televizi/rádiu? Jaké recepty vám předali rodiče, prarodiče?
Vaření je u nás fenomén. Pořady mistrů kuchařů i úplných laiků nadšenců mají ohromnou sledovanost i poslechovost. Stále kupujeme knihy a časopisy o vaření, nejeden supermarket vydává i své vlastní časopisy s recepty, až je zarážející, kolik různých variací se dá vymyslet.
Někdo se vrací k tradici našich babiček, jiní vymýšlejí minimalistické, přesto velmi syté obědy. Jezdíme také na gurmánskou turistiku a v poslední době se lidé přes internet zvou na večeře, obědy, aniž by se před tím znali. Nemluvě o čím dál tím oblíbenějším předávání kvásku, díky kterému si doma v kuchyni upečeme vlastní chléb.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.