Nejkrásnější vyhlídka do údolí řeky Oslavy na Vysočině je z glorietu u Sedlece

10. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Krásnou vyhlídku, zříceniny hradů i tajemný kamenný most jde zvládnout během jednoho výletu k řece Oslavě na Vysočině. Asi kilometr od obce Sedlec nedaleko Náměště nad Oslavou stojí hájenka a od ní vede cesta do listnatého lesa. Po původních majitelích z rodu Haugwitzů zde dodnes zůstala síť dlouhých cest, po kterých jezdily kočáry.

Kousek za hájenkou u Sedlece stojí malý dřevěný domek. Kdysi sloužil jako útočiště lesním dělníkům, dnes se jedná o příjemné odpočívadlo. Právě tady u lesního domku čeká turisty velké rozhodování. Mohou se vydat cestou doleva k Čertovu můstku, nebo rovně k vyhlídce. Případně můžete zvolit celý okruh, což znamená vyhlídku, gloriet, zříceninu Sedleckého hradu a Čertův můstek nakonec. Přibližně sedm kilometrů dlouhé putování.

Cesta k vyhlídce je krásně rovná a je vhodná i pro cyklisty. Asi po dvou kilometrech dorazíte k prvnímu cíli. Člověk ale musí dávat dobrý pozor. Vyhlídka do údolí Oslavy je sice nádherná, ovšem svah je prudký a nechráněný. Dole v údolí uvidíte klikatící se řeku a také zříceninu hradu.

Asi půl kilometru od vyhlídky stojí gloriet. Kruhovou stavbu s několika otevřenými okny vybudovali Haugwitzové jako odpočinkovou zastávku a lovecký altánek. Z glorietu je opět nádherná vyhlídka do údolí.

Tři kříže

Tři kříže za tři lidské životy

Odtud se vracíte zpět k vyhlídce, u které stojí turistická odpočívka a rozcestník. Dalším cílem je zřícenina Sedleckého hradu. Cesta je vhodná pro pěší nebo opravdu zdatné cyklisty, kteří se nebojí prudších svahů. Při procházce uvidíte všude kolem chráněný brambořík.

Zřícenina vás přivítá třemi dřevěnými kříži. Na cedulce připevněné na stromě si můžete přečíst pověst o hradním pánovi, který odjel do války a svou ženu a dvě dcery zatím na hradě dobře ukryl. Bohužel se ale vrátil později, než měl v plánu, a všechny tři ženy mezitím zahynuly. Zřícenina je poměrně rozlehlá, jsou v ní zřetelné otvory po stropních trámech i některé místnosti.

Pohled od vodopádu k řece Oslavě

Cestou k Čertovu můstku se nezapomeňte zastavit u kamenného pomníčku s německým nápisem. Vedle něj je na sloupku připevněná cedulka s příběhem o zavražděném lesníkovi. K můstku se jde cestou ve svahu nad řekou Oslavou. Pozvolna svažuje až ke břehu. Kamenný můstek stojí v místě, kde se do Oslavy vlévá potok Hučák. Ten si své jméno určitě zaslouží. Je na něm celkem osm vodopádů. Poslední z nich je jen pár metrů za můstkem.

Spustit audio