Nejlepší moravské koláčky s tvarohem a povidly jsou ty od Aleny Šubrtové, jsou nadýchané a vláčné
Slavné moravské koláčky nebo také slovácké vdolečky upekla pro soutěž Pochoutkového roku Alena Šubrtová z Mariánských Lázní. Jsou plněné tvarohem a zdobené povidly a drobenkou. Jsou tak jemné a chutné, že by mohly být prohlášeny národním pokladem. Upečte si je a dáte nám za pravdu.
Postup
- Na 35 koláčků:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- 25 g droždí
- 100 ml mléka
- kůra z ½ citronu
- 75 ml oleje
- 1 lžíce majonézy
- 1 žloutek z vejce velikosti „L“
- Na náplň:
- 500 g tvarohu v kostce
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrst rozinek namočených v rumu
- kůra z ½ citronu
- 1 žloutek z vejce velikosti „L“
- 100 g povidel
- Na drobenku:
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- Na přelití:
- 50 g másla
- 1 panák rumu
Nejdříve je třeba si připravit den předem tvarohovou náplň. Na čistou utěrku položíme na sebe dvě kostky tvarohu, zabalíme je, dáme na talíř, zatížíme pětikilovým závažím a umístíme do lednice.
Druhý den vysušený tvaroh rozbalíme z utěrky a přendáme ho do mísy. Přidáme hrst rozinek namočených v rumu, moučkový cukr, citronovou kůru a žloutek. Vše vymícháme ručně, aby se směs spojila. Tuhou tvarohovou směs vložíme přikrytou do lednice.
V rendlíku ohřejeme 150 ml mléka, aby bylo vlažné. Přidáme 1 lžíci cukru, rozdrobené droždí a 1 lžící polohrubé mouky. Přikryjeme a necháme během 15 minut vzejít kvásek. Ten bude plavat na hladině mléka.
Do mísy prosejeme obě mouky, přisypeme prosátý moučkový cukr a špetku soli. Vše promícháme a přilijeme do důlku vytvořeného v mouce ve středu mísy vykynutý kvásek, který jsme sebrali na hladině ohřátého mléka, a 50 ml samotného vlažného mléka.
Moučnou směs lehce přihrnujeme vařečkou do středu ke kvásku, abychom získali hladkou kaši. Moučnou směs nesmícháme s kváskem najednou všechnu, ale postupujeme postupně. Pak přidáme žloutek, nastrouhanou citronovou kůru, olej a majolku a znovu přihrnujeme sypkou směs z krajů do středu a promícháváme. Zapracováváme stále další a další moučnou směs do vzniklé kaše uprostřed. Postupně doléváme i zbytek mléka do té doby, než je vše propojené a těsto vláčné.
Těsto dál podebíráme alespoň 5 minut vařečkou. Výsledný bochánek těsta se nesmí lepit ke stěně ani k vařečce. Pokud by bylo těsto řídké, můžeme ho lehce poprášit hladkou moukou a znovu propracovat. Nakonec těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 30 minut.
Po půlhodině těsto v míse prohněteme, vyženeme z něj vzduch a tím znovu aktivujeme kvasnice. Bochánek těsta poprášíme opět moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 60 minut.
Mezitím si připravíme drobenku. Do misky nasypeme mouku s cukrem, přidáme studené máslo a rukama směs promneme, až se bude drobit. Drobenku můžeme dát na chvíli vychladit do lednice.
Potom z tvarohové náplně odebíráme zhruba třemi prsty kousky tak, aby v každém kousku byla alespoň jedna rozinka. Mezi dlaněmi vyválíme tvarohovou kuličku velikosti většího knedlíčku do polévky. Takto si připravíme na talíři 35 kuliček.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj několik válečků, ze kterých odkrajujeme postupně 35 kousků.
Každý kousek těsta zakoulíme v ruce a roztáhneme do placičky. Do středu vložíme tvarohovou kuličku a obalíme ji plackou z těsta. Znovu zakoulíme v rukách a položíme spojem dospod na plech vytřený olejem.
Potom každý koláček omočíme horní stranou do misky s rozšlehaným vejcem a omočenou část vložíme do misky s drobenkou a znovu položíme koláček na plech.
Prstem vytlačíme seshora ve středu koláčku důlek. Při vytlačování důlku si vždy prst obalíme ve zbytku jemné drobenky, aby se nám těsto při vytlačování důlku nelepilo na prst.
Do důlku vtlačíme pomocí cukrářského sáčku malou dávku povidel.
Pečeme při teplotě 200 °C cca 15-20 minut dozlatova. Ještě horké koláčky polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Alena Šubrtová
Recept má od své maminky. Ta sice pocházela ze Slovenska, ale na Slovácko se provdala. Tamní krajový recept se naučila, celý život pekla a předala ho i své dceři. Moravské koláčky se u nich v rodině pekly vždy při významných událostech, jako jsou křtiny, narozeniny, svatby apod.
Paní Šubrtová je taková, jaké je její pečení. Láskyplná a veselá žena nám nabídla výborný oběd. Připravila tzv. hrbaté maso. Grilovanou krkovici s nádivkou. Ochutnali jsme i sladké koláče a užili si v kuchyni nádherný čas. Jejímu soutěžnímu pečení zpovzdálí fandil i její manžel.
Související
-
Pražský koláč by nejspíš chutnal i Brigitte Bardot
Autorem slavného koláče tarte tropézienne byl polský cukrář Alexandre Micka. Zamiloval se do Saint-Tropez, města na francouzské riviéře.