Nejmilovanější jídlo císaře pána. Kaiserschmorn s jablečným moussem chutná božsky

Jestli máte rádi sladká jídla, máme pro vás tip na nejoblíbenější dezert císaře Františka Josefa. Rakušané připravují palačinky v podobě trhance, recept je dnes součástí tyrolské kuchyně. A šéfkuchař plzeňské restaurace Na Spilce František Eger získal postup od jednoho starého kuchaře z Alp. Díky pár trikům vyrobíte božský dezert.

Císařský trhanec s jablečným pyré

3 vejce
4 lžíce hladké mouky
1 dcl mléka
smetana 33%
sůl
cukr krupice
olej, přepuštěné máslo nebo sádlo

Postup:

Do mísy si vyklepneme vajíčka a přidáme špetku soli. Metličkou rozšleháme. Přilijeme mléko a poté začneme zahušťovat hladkou moukou jako při přípravě palačinkového těsta. Na závěr přilijeme smetanu.

Těsto by nemělo být ani moc husté, ani moc řídké

Těsto by nemělo být ani moc husté, ani moc řídké. Hotové těsto nenecháme odpočinout, protože při pečení lépe „vyskočí“.

Na pánvičce si rozehřejeme olej (větší množství než při přípravě palačinek) a poté přilijeme připravenou směs a necháme pomalu péct. Při pečení průběžně obracíme. Před úplným dopečením posypeme na jedné straně cukrem krystal, který necháme zkaramelizovat.

Ve chvíli kdy začne cukr karamelizovat, opečené těsto vařečkou roztrháme a dopečeme přibližně 2 minuty v rozehřáté troubě s horním pečením.

Dopečeme přibližně 2 minuty v rozehřáté troubě s horním pečením

Podáváme s jablečným moussem, což je obdoba české jablečné přesnídávky.

František Eger

Vyučil se v Železné rudě na Učilišti Spotřebních družstev. Miluje maso i sladké. Devět let pracoval v Rakousku, kde se učil od starého zkušeného horského kuchaře. V Plzni pracoval v Parkhotelu. Dnes šéfuje obrovské kuchyni restaurace Na spilce v areálu Plzeňského Prazdroje. Je veselý, sdílný a zapálený do vaření.