Největší mechanický betlém na Moravě najdete až u hranic se Slovenskem. V Horní Lidči na Vsetínsku

20. prosinec 2019

V Horní Lidči na Vsetínsku ve Zlínském kraji můžete vidět největší mechanický ručně vyřezávaný betlém na Moravě. Kromě klasických jesliček v něm najdete i dřevořezby čtyřiceti nejzajímavějších míst Zlínského a Trenčínského kraje. A také 75 pohyblivých figur, díky kterým ožívají stará valašská řemesla a zvyky.

Betlém se rozkládá na 170 metrech čtverečních. Celkem je na něm nainstalováno 230 figur. „Tady vidíte třeba postavu oráče, která ukazuje, jak se dříve oralo. Dále je tu zabijačka, práce kovářů, větrný mlýn, tamhle lidé sečou trávu,“ popisuje výjevy v betlému průvodkyně Ludmila Psotová.

Scenérie zachycuje mimo jiné i nejzajímavější historické momenty či tradice česko-slovenského pomezí. Kromě klasických jesliček a valašské vesnice tak Betlém v Horní Lidči tvoří ještě další dvě části. Ta první je věnována slovanským věrozvěstcům Cyrilovi a Metoději. Ta druhá zavádí návštěvníky opět do valašského stavení. „V této části se opět vracíme do života na dědině. K vidění je zde selský dvůr, jak na tom gruntě žili a hospodařili,“ dodává Ludmila Psotová.

Největší mechanický ručně vyřezávaný betlém na Moravě

Vedle vyřezávaných figur jsou tu i stavby, kterých je více než sto. „Ty dřevěničky, které jsou vidět v betlému, jsou dodnes dochované stavby, co máme přímo u nás v Horní Lidči,“ doplňuje průvodkyně. Součástí expozice je i krátký film. „Je to zhruba 25 minutový snímek z česko-slovenského příhraničí. O tamním životě a důležitých historických momentech.“

Betlém v Horní Lidči na Vsetínsku ve Zlínském kraji je otevřený každý den kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio