Nejvyšší věž brněnského hradu Špilberku nabízí výjimečný rozhled. A někdy i leknutí z odbíjení času

2. leden 2019
Česko – země neznámá

Hrad Špilberk je nejenom jednou z dominant Brna, ale také místem, které skýtá pohled na město z úctyhodné výšky rozhledny umístněné v nárožní hradní věži. Na vyhlídku vedou z nádvoří celkem 103 schody. Odměnou za výstup je všem návštěvníkům hradu možnost podívat se na jihomoravskou metropoli z výšky, kterou nenabízí žádná jiná stavba v okolí.

„Lidé se tady ocitnou ve výšce 315 metrů nad mořem, samotný vrcholek věže je přitom ještě o dva metry výš. Je to nejenom nejvyšší místo na hradě, ale vůbec v celém centru města Brna,“ dodává mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

„Původně visely ve věži dva zvony, které ovšem časem vystřídaly dva gongy hlasitě odbíjející každou čtvrthodinu čas. Návštěvníci hradu i my zaměstnanci se jich pokaždé lekneme, přestože víme, že se rozezní,“ prozrazuje se smíchem mluvčí muzea, které hrad spravuje.

Vyhlídková hradní věž na Špilberku je přístupná celoročně. Výjimkou jsou dny, kdy je mimořádně špatné počasí. „Překážkou může být třeba sněhová vánice nebo náledí. Pokud ale nepadají trakaře, návštěvníci se na vyhlídku dostanou,“ ujišťuje Michael Kalábek. Zájem o prohlídku Brna z výšky rozhledny na Špilberku je přitom poměrně velký, ročně si tuto příležitost nenechá ujít asi dvacet tisíc návštěvníků.

oficiální stránky: http://www.spilberk.cz/

autor: hon
Spustit audio