Jak zabránit propadání ovoce v těstě?

Pokud přidáváme ovoce do těsta, záleží především, jaký druh používáme do jakého těsta. Když pečeme bublaninu z třeného těsta, které je pevnější, ovoce tolik nepropadá. Problém může nastat třeba u lehké šlehané bublaniny. Má totiž jen minimální obsah tuku a těsto je po zapečení řidší. Ovoce potom bude chtě nechtě propadat ke dnu.

Pomoci si můžeme tím, že ovoce obalíme v polohrubé nebo hrubé mouce. Tím se jeho povrch zdrsní a nepropadá se. Položíme ho jen na povrch těsta a ovoce se při pečení vlastní vahou zaboří dovnitř bublaniny.

Pokud ale máme nějaké velké višně nebo jiné těžké ovoce, nepomůže ani hrubá mouka. Proto se také peckové ovoce do bublaniny vypeckovává, aby byly plody lehčí a tolik se nepropadaly. Nebo si můžeme ovoce nakrájet na menší kousky.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

Pavlína Berzsiová