Hudba v restauraci nesmí odrazovat ani znepříjemňovat pobyt

Do restaurace zamíříme většinou proto, že máme hlad nebo chuť na něco výjimečného, co umí připravit jen šéfkuchař zvučného jména. Dalším důvodem může být přání posedět u dobrého jídla, v příjemném prostředí s lidmi, které máme rádi. Chceme být spolu a povídat si.

Do jedné restaurace, kde prý výborně vaří, jsem pozvala na oběd maminku. Má narozeniny. Kulaté. Těším se, až si budeme vyprávět, co která z nás v uplynulých dnech zažila… Bum-bum-bum-tůůůů-á-ááá! Co to je? Hudba, která nám rve uši, i když chápeme, že servírka má právo milovat jinou rozhlasovou stanici než my. Ale proč ji pouští nám, navíc k tomu dokonalému bifteku s pepřovou omáčkou? A tak hlasitě?! V rychlosti dojíme a zvedáme se. Jídlo je výborné, kuchař šikovný, přesto vím, že dveře tohoto podniku už víckrát neotevřu.

Korunky se sypou

Odborníci o tom mnohokrát mluvili a psali. Hudba určuje atmosféru podniku, může ovlivnit dobu našeho pobytu, může nás přimět, abychom si po jídle objednali ještě dezert a kávu. Více utratíme, příště přijdeme zase a doporučíme místo dalším.

Jazz anebo klasika?

Restaurace, vinárny, kavárny nebo hotely, které chtějí mít spokojené zákazníky, nad výběrem hudby přemýšlejí. Několik jsem jich obešla a dozvěděla se všude to samé: Víme, že na výběru hudby záleží. Měla by být klidná, tlumená, nejlépe instrumentální, prim hraje jazz nebo klasika. Mnohdy ovlivní už první dojem našich hostů při vstupu do restaurace, samozřejmě společně s dalšími vjemy. A jak víme, první dojem je nejdůležitější.

Hudební sestřihy od profesionálů

Restauratéři v „noblesních“ podnicích si nechávají sestavovat mnohahodinový hudební výběr od profesionálů, kteří do podniku zajdou, aby poznali jeho styl a atmosféru, zákazníky, kteří jsou pro podnik typičtí. Seznámí se s představou zadavatele a dodají hudební sestřih šitý na míru. Výběr skladeb se mění zpravidla jednou za rok. Některé podniky si dokonce nechávají skládat vlastní hudbu, přímo pro svou restauraci nebo hotel, ale to se děje zatím hlavně v zahraničí.

Pohled ze Svatováclavské vinice

Co je zážitková gastronomie?

V pražské restauraci Villa Richter na Svatováclavské vinici s tisíciletou historií mě okouzlilo nejen prostředí, pokrmy a výše zmíněná hudba, ale i výhled na Prahu. Jaroslav Hykl, který je autorem koncepce tohoto gastronomického zařízení, s pohledem k „Mikuláši“ konstatuje: „Často se mluví o zážitkové gastronomii, to je teď velká móda, ale co se pod tím pojmem vlastně skrývá?“

Při návštěvě restaurace vnímáme nejen chuť pokrmu, jeho vůni, vzhled, ale také dobrou péči personálu a atmosféru podniku. Do hodnocení zapojujeme ústa, nos a oči. Ale také uši, které hodnotí hudbu. Jde ostatně o nositele emocí a vše výše zmíněné dokresluje. Tomu celému se říká zážitková gastronomie. Jejím úkolem je uspokojit všechny naše smysly. Z restaurace bychom si měli odnést výjimečný komplexní zážitek.