Bramboračka podle kuchaře Martina Procházky z Gasthofkrone v Bühl-Oberbruchu v Německu

Je to s podivem, ale i v Německu fungují restaurace, kam se chodí na českou a moravskou kuchyni. Jeden takový podnik najdete i na jihozápadě Německa a v kuchyni tam vaší kuchař Martin Procházka.

Vyučil se v roce 2002 v SOU U Krbu v Praze, později pracoval v restauraci Le Palais v Praze pod vedením šéfkuchaře Radka Šubrta. Odtamtud odešel na zkušenou do Německa, kde už tři roky žije a pracuje.

Kuchař Martin Procházka z Gasthofkrone v Bühl-Oberbruchu v Německu

Jak sám říká, je polévkový typ, miluje ale i hovězí maso v mrkvi, segedínský guláš a bramborovou polévku. V kuchyni má na starosti maso, ale když je potřeba, dělá všechno. Je svobodný a zatím bezdětný.

Bramboračka:

3 větší mrkve, 1 malý celer, 3 brambory, 1 petržel, 1 velká cibule, ½ kostky másla, zeleninový vývar podle potřeby, 2 lžíce hladké mouky, hrst pažitky, sůl, bobkový list a čerstvě mletý pepř, 2 stroužky česneku, majoránka, sušené hřiby

Postup:

Na másle si do lehce zlatova orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, posléze přidáme i na drobnou nakrájenou cibuli a opět chvíli restujeme. Cibulka nesmí chytnout hnědou barvu. Pak vše zaprášíme moukou. Zaprášením moukou dojde k zahuštění a polévka získá oříškový nádech. Mouku zarestujeme, tedy zpěníme ji v hrnci na zeleninovém základu. Nakonec zalijeme vývarem.

Vývar jsme si připravili předem povařením odřezků a šlupek z okrájené kořenové zeleniny, cibule s přidáním celého černého pepře a bobkového listu.

Bramboračka

Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory a hlídáme, aby se nám nerozvařily. Trvá to přibližně 20 minut, kdy se provaří i mouka v polévce a ztratí tím moučnou chuť. Asi v polovině vaření přidáme sušené houby. Na závěr dochutíme solí a pepřem, třeným česnekem a na závěr i promnutou majoránkou. Při podávání posypeme hladinu polévku najemno nakrájenou pažitkou.