Co je to hňup? Sušená treska s opečenými brambory

Hňup se kdysi říkávalo vařené sušené tresce s opečenými brambory, přelitými horkým máslem s rozmačkanými sardelemi. Naši předkové z ní tehdy moc nadšení nebyli, prý šlo o rybu „… dosti špatnou, kterou neuvaříš, leč ji prvé silně holí natlučeš a celou noc necháš moknúti“.

V době, kdy nebyly ledničky, bylo nutné maso ryb nějak uchovat, proto se začalo nakládat do soli a tresky se k tomu hodily nejlépe. Sušená treska je například považována za portugalský národní pokrm, i když se v tamních vodách skoro nevyskytuje. Ročně se jich ve světě uloví na 100 miliónů tun.


Víte, jaká část tresky je považována za lahůdku?

a) tresčí ploutve – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) tresčí játra – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o jeden z dalších spotřebičů do kuchyně od společnosti Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 28. října!