Marinovaná krkovice s česnekovo-zázvorovým dipem od Martina Škody

Kus masa udělá na talíři vždycky radost. Ale někdy je třeba znát fígle, jak ho dobře nakořenit, marinovat nebo mu neublížit při teplené úpravě. S pár takovými fígly se podělil i mladý amatérský kuchař Martin Škoda, se kterým jsme se sešli v Českých Budějovicích.


Marinovaná krkovice:

plátek krkovice, mletá hořčice, mletý bobkový list, sůl, pepř, cukr a kapka oleje

Postup:

Maso namarinujeme solí, pepřem, bobkovým listem, přidáme mletou hořčici, špetku cukru a kapku oleje. Při přípravě použijeme tenderizér (pozn.: najdete níže ve článku), díky kterému se nám podaří koření dostat přímo do masa a nezůstane jen na povrchu. Důležité je maso takto propíchat při marinování, ještě před tím, než ho dáme odležet do chladu. Maso tak prostoupí všechny chutě.

Tenderizér - po zatlačení na rukojeť z něj vyjedou malé nože

Namarinované maso necháme ideálně 24 hodin odležet v lednici. Před samotnou přípravou však necháme odležet hodinu při pokojové teplotě. Pokud bychom maso připravovaly vytažené přímo z lednice, tak by se mohlo zatáhnout a rychle ztvrdnout.

Při smažení na pánvi použijeme obyčejný olej (slunečnicový, řepkový), který rozehřejeme. Maso vždy dáváme až do rozehřátého oleje! Opékáme z obou stran, dokud není maso hotové. Použitý cukr na pánvi zkaramelizuje a díky tomu bude mít maso ještě výraznější chuť. Na začátku se nám maso může k pánvičce přichytit, ale po chvíli se samo uvolní. To je pak chvíle, kdy je dobré maso obrátit.

Usmažená krkovice na pánvi s olejem


Česnekovo–zázvorový dip:

česnek, zázvor, zakysaná smetana, sůl, pepř a čerstvá pažitka

Postup:

Dip s česnekem a zázvorem

Základem tohoto dipu je zakysaná smetana. Ideální je taková, která má co nejvyšší procento tuku. Pak přidáme nastrouhaný zázvor a česnek dle chuti. Pozor! Česnek nelisujeme, protože v takovém případě nám velmi rychle oxiduje, z čehož pak citlivější lidé mohou mít zažívací problémy. Na závěr přidáme nasekanou čerstvou pažitku a dochutíme podle chuti solí a pepřem.


Co je tenderizér?

Tenderizér (změkčovač masa) slouží ke zjemnění a mírnému naklepání masa. Hlavním účelem použití je narušení a prořezání struktury masových vláken. Použitím tenderizéru při přípravě všech druhů mas udržíte veškerou šťávu v mase. Maso se lépe tvaruje a hlavně se výrazně zkracuje doba přípravy až o polovinu.

Martin Škoda a marinovaná krkovice s česnekovo–zázvorovým dipem


Martin Škoda

Mladý a zatím amatérský kuchař, který pochází ze Soběslavi, dnes žije a vaří v Českých Budějovicích a studuje vysokou školu v Praze. Poprvé vařil už jako dítě. Je autorem kuchařky Škoda nevařit. Jeho kniha uspěla v celosvětové prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013 a skončila na třetím místě mezi kuchařskými prvotinami.

Dnes vaří denně, do restaurací moc nechodí, aby se nezklamal. Občas pomáhá i kamarádovi v restaurační kuchyni. Sbírá kuchařky, hledá inspiraci a vymýšlí nové recepty.