První funkční myčka nádobí příští rok oslaví 130 let. Vynalezla ji žena

Brzy se vdala a užívala si spokojeného života. S manželem často zvali přátele a vybrané pokrmy nechávali servírovat na historickém porcelánu. Služebnictvo ale s nádobním nezacházelo šetrně. Tak raději u dřezu stála sama. Proč někdo nevymyslí stroj, který by to udělal za nás, říkala si. A pak se rozhodla – zkusím to já!

O sestrojení mechanické myčky nádobí se vynálezci pokoušeli už od poloviny devatenáctého století. Patenty na přístroje, které měly sloužit k mytí nádobí, jsou zaznamenány i z dřívějších let. Myčku, která opravdu fungovala, šetřila práci a čas, si ale až v prosinci 1886 nechala patentovat žena - Američanka Josephine Cochran. Byla to myčka nádobí s ručním pohonem - točilo se klikou, byla veliká jako skříň a její vývoj trval osm let! V této myčce se nádobí vkládalo do drátěných přihrádek. Jedna byla určená pro talíře, další pro šálky a jiná zase pro příbory. Podobně, jako v současnosti.

Pro domácnosti moc drahá

Josephine Cochran měla technické znalosti, neměla však dostatek zkušeností. Proto se musela hodně učit a taky si najmout pomocníky. Myslela si, že její vynález poslouží především ženám v domácnostech. Těm se ale myčka zdála příliš drahá. Úspěch slavila Cochran až poté, kdy myčku nabídla hotelům, nemocnicím a podobným zařízením, ve kterých se stravuje hodně lidí. Svou firmu úspěšně řídila až do roku 1912. Zemřela o rok později, v 74 letech.

Na panelu si navolíte program, který chcete použít

Mimochodem, dědeček Josephine Cochran byl také vynálezce, jmenoval se John Fitch a v roce 1785 postavil paroloď. Byl tak jedním z prvních, kdo se o to pokusili.

Co se děje uvnitř

Některé myčky ukazují na světelném obrázku na podlaze, co se ve spotřebiči právě děje

Nádobí vložíme do myčky (předtím ho neoplachujeme!). To, které má dno, položíme dnem vzhůru. Talíře stavíme na hranu, příbory umístíme do koše, který je pro ně určený, však to znáte... Do zásuvky vložíme mycí prostředek. Vybereme jeden z programů daných výrobcem. Pokud se rozhodneme pro plnou verzi, následuje předmývání, hlavní mytí, oplach, leštění a sušení. Některé myčky se pro správný program umějí rozhodnout samy, určí si ho podle stavu znečištění nádobí! Kvalitní myčky pracují tiše, mytí trvá přibližně2 apůl hodiny.

Kritéria výběru myčky nádobí

Myčka nádobí se třemi zásuvnými koši

„Až si půjdete vybírat novou myčku, dbejte nejen na to, aby byla tichá, ale především aby byla úsporná! Tedy měla nízkou spotřebu vody a energie,“ říká Jan Herian, školitel pro značky Bosch a Siemens. „Každá nově vyrobená myčka by měla projít několikastupňovým systémem kontroly. Testuje se především ochrana proti úniku vody. Myčka projde mycím cyklem. Proto uvnitř té, kterou si kupujete, mohou být zbytky vody.“

Podle odhadu odborníků v současnosti u nás používá myčku každá třetí domácnost. Nejvíc se myčky prodávaly po roce 1989.

Hrnce obrátíme dnem vzhůru

Profi myčky

A co profesionální myčky nádobí? Jsou větší, mají kratší mycí program - aby se host rychle dočkal objednaného pokrmu na čistém talíři. Existují speciální myčky na černé nádobí. Nebo dokonce mycí stroje s automatickým posuvem nádobí a průchozí myčky, které myjí jen několik minut.