Jaká zmrzlina je sladší – točená nebo kopečková?

Představte si, že máte namíchanou úplně stejnou zmrzlinovou směs. Z jedné části vyrobíte kopečkovou zmrzlinu a z druhé točenou. Která bude sladší? Vy, kteří si myslíte, že budou chutnat obě naprosto stejně, se mýlíte.

Jak nám vysvětlila zmrzlinářka Monika Pavlisová z Kunětic, kopečková zmrzlina se „vyklápí“ při -14 až 16 °C. Točená se vytáčí při -8 °C. Je to stejné jako s vínem. To, které je vychlazené, nám připadá méně sladké, než to, které je vlažné. Jaká je tedy odpověď? Točená zmrzlina se nám zdá pocitově sladší a tím je – na rozdíl od vlažného vína – pro mnohé lahodnější.

Ochucení a čerstvost

Češi se vracejí zpět k tradiční točené zmrzlině. A vybírají klasické příchutě - vanilkovou, čokoládovou, jahodovou nebo pistáciovou. Novinky v podobě okurkové nebo česnekové zmrzliny sice zkusíme, ale příště se rádi vrátíme k osvědčené tradici.

Zmrzlinářka Natálka v akci

Podle odborníka Tomáše Hazuky z Bohemilk Opočno je výhodou točené zmrzliny to, že je vždy čerstvě připravená. Nedá se předem namíchat jako kopečková. Na druhou stranu – do kopečkové zmrzliny se mohou jednodušším způsobem přidat kousky ovoce, ořechy a další ingredience, kterými se zmrzlina vylepší.

Jak se dělá zmrzlina?

Je to jednoduché. Stačí si koupit zmrzlinu v prášku, což je kompletní směs, která se podle návodu naředí s vodou, rozmíchá se a nechá odstát. Po 15 minutách se vlije do zmrzlinovače a podle druhu stroje se nastaví příslušný program podávání. Ale jsou i malí výrobci zmrzlin, jako například Monika Pavlisová z Kunětic pod Kunětickou horou, kteří si směs na zmrzlinu vyrábějí sami. Využívají k tomu například i právě dozrávající ovoce.

Točená míchaná zmrzlina

Podle čeho vybrat zmrzlinovač?

Výrobců je mnoho. Je důležité koupit takový výrobek, který má vlastní chladicí systém. Směs se míchá a zároveň se mrazí. Směs tedy nemusíte vkládat do mrazničky. Rozměry výrobku jsou podobné jako u domácí pekárny chleba a cenově se pohybuje od čtyř do šesti tisíc. Profesionálové používají složitější zmrzlinové stroje, které mají například „nášlehové“ systémy. Zmrzlina z těchto strojů je potom lehčí a našlehanější.

Zmrzliny s alkoholem

Pokud do zmrzliny přidáte alkohol, působí jako fridex. Alkohol mrzne až při minus čtyřiceti stupních, takže takovou zmrzlinu vlastně nelze vyrobit, říká Tomáš Hazuka. Ale kdo má rád vůni alkoholu, určitě sežene i takovou, která voní po Becherovce nebo punči. Po jejím požití ale může klidně sednout za volant.

A sladký úsměv na konec

Zmrzlina pomáhá psychice

Zmrzlina má blahodárný vliv na naši psychiku. Už Homér o tom psal. Při jejím požití se do těla vyplavují hormony štěstí, a tím se nám zlepšuje nálada a máme lepší chuť do života.

Česká specialita

Mezi české speciality patří tvarohové zmrzliny. Ale i zdánlivě celosvětově oblíbené vanilkové a pistáciové zmrzliny mají originální českou podobu. Žlutou vanilkovou a zelenou pistáciovou zmrzlinu jinde na světě neznají. Je to česká specialita.

autor: jsl