Snídaňová radost aneb Když se z kaše stane vášeň

Nejdříve připravovali kaše jen pro sebe a své přátele, přihlásili se ale na kulinární trh, kde je omylem zařadili do kategorie profesionálů. Jana Burešová a David Borozidis nečekanou výzvu přijali. Zařídili si nutná povolení a na gastronomickém pikniku prodali všechny výrobky. Kaše pro ně začaly být obživou v mnoha smyslech.

Jana Burešová a David Borozidis se při tvorbě nových kaší inspirují ve starých kuchařských knihách i na internetu. Nápady hned zkoušejí u sporáku a vzájemně se doplňují. Nedávno se zúčastnili Mistrovství světa ve vaření kaší, které se konalo ve Skotsku. Soutěže se zúčastnilo 20 týmů. Vyhlášeno bylo pouze první místo, ostatní soutěžící se tedy společně umístili na druhém. "Naši" porotu překvapili použitými ingrediencemi.

Kašové mistrovství světa

Soutěžící měli 2 úkoly - připravit klasickou ovesnou kaši (použít jen oves, sůl a vodu), a speciální variantu, kde základní ingrediencí budou ovesné vločky. Čeští reprezentanti přidali do své speciální kaše mák, povidla, mandle, špetku kakaa a skořice. Na západě mletý mák moc nepoužívají, a tak byla porota nadšená.

Nejvíce obdivovatelů si získala kaše nazvaná Kokočoko sen

Co Jana s Davidem snídali předtím, než si začali pochutnávat na kaši? Jana byla vždycky kašová, David si ráno na talíř skládal pečivo, sýry, do misky müsli, ale instantní kaše nejedl. Když se potkali s Janou, byl zvědavý a její výtvory ochutnával. „Ze začátku mi připadalo, že třeba pohanka je divná věc, ale pak mě začala chuťově bavit a přehouplo se to ve velkou vášeň,“ směje se David.

Čtěte také

Kaše stokrát jinak

Připravují kaše čerstvé, bez konzervantů, které distribuují v krabičkách. Mají proto omezenou trvanlivost. Žádná další úprava není třeba. Kaše se konzumují za studena, kdo si je chce ohřát, může kelímek posadit do vodní lázně.

5. Přihodíme směs oříšků či semínek (mohou být nasucho opražené) nebo sušené ovoce

Nejoblíbenější jsou čokoládové verze s kokosem. Jana s Davidem připravují také kaši nazvanou 90–60–90 (pohanka se švestkami a mákem), Pouťovou (kukuřičná krupice s perníkovou meruňkou) nebo Staročeskou (jáhly s jablky a mandlemi). A nabídku na základě dotazů spokojených strávníků rozšířili také o slané pomazánky.

Recept na ranní ovesnou kaši

Oblíbené vločky dejte do misky, zalijte je vroucí vodou tak, aby byly vločky ponořené. Přidejte špetku soli pro zvýraznění chuti a pod talířkem nechte 10 minut odstát. Přisypte směs oříšků, semínek nebo sušeného ovoce. Oslaďte lžičkou medu, řepného sirobu či 100% jablečné šťávy. A máte hotovo.

Čtěte také