Jak myjete nádobí? Podle statistik spoléhají dvě třetiny lidí stále na ruční práci

Téměř 98 % tuzemských domácností vlastní televizor a 94 % automatickou pračku. Podle údajů Českého statistického úřadu má ale jen 36 % domácností myčku. Jde o důkaz, že se u nádobí držíme návyků, které jsme si odnesli z dětství?

Někdo nádobí myje hned po použití, jiný čeká, až se nahromadí. Nebo až bude mít náladu ho umýt. Důležité je nenechat zaschnout jídlo. Když začnete s mytím včas nebo nádobí aspoň odmočíte, ušetříte drahocenné minuty strávené drhnutím.

Ve dřezu, nebo pod tekoucí?

Někdo myje v napuštěném dřezu a pak oplachuje, jiný umývá nádobí pod tekoucí vodou. Metodu, kterou pokládáme za jedinou správnou, si většinou přinášíme z původní rodiny. Ovlivnilo nás, jak to dělávala naše maminka nebo babička. Podobné je to se škrábáním brambor. Od ručního mytí ale některé nedovede ani vlastnictví myčky.

Vybíráme prostředek na mytí

Teplota vody na ruční mytí nádobí má být asi 38 stupňů. Jaký prostředek použít? Těžko radit, většinou vybíráme podle toho, s čím jsme dlouhá léta spokojeni. Dřív bývala k dostání jen jedna značka, podle které dodnes ze zvyku pojmenováváme všechny prostředky na nádobí. Kdo má citlivější pokožku, používá prostředky, které jsou k pokožce nejohleduplnější. Anebo myje v rukavicích. Důležité je každopádně často měnit houbičku na nádobí. Prý ukrývá v domácnosti nejvíce bakterií.

Co s připáleným hrncem

Pokud se vám povedlo připálit hrnec, existuje návod, jak situaci zachránit. Napusťte do něj trochu vody, aby pokrývala dno. Přidejte prostředek na mytí nádobí nebo jedlou sodu a vodu pomalu ohřívejte.

Když necháme na nádobí zaschnout jídlo, mytí pak trvá mnohem déle

Barevné mapy na vnější straně nerezového nádobí zkuste odstranit tak, že do hrnce (většího, než je ten, který chcete ošetřit) napustíte litr vody s jedlou sodou nebo citrónovou šťávou (2–3 polévkové lžíce) a roztok zahřejete. Do roztoku namočíte nádobí s mapami, necháte chvíli působit, umyjete a opláchnete. A snad se zadaří!