Křehký koláč s jablky
Výborný a chuťově vyvážený koláč, na který jsem dostala svolení, abych ho v této relaci uvedla. Jde o velmi starý a osvědčený recept, za nějž děkuji své kamarádce, která ho zdědila po mamince, ta po svojí mamince, …
Suroviny na těsto:
250 g másla
250 cukru
4 vejce
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
Suroviny na náplň:
1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek
2 vanilkové cukry
citrónová šťáva
rum
skořice (ořechy, rozinky)
200 ml smetany ke šlehání na polití
sádlo na vymazání
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout. Těsto, které je měkké, rukama rovnoměrně vtlačíme do vymazaných forem nebo plechu. Povrch poklademe nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí, podle chuti můžeme přidat rozinky a ořechová jádra.
Pokapeme citrónovou šťávou a ve středně teplé troubě upečeme. Ještě horký koláč pokapeme rumem a rovnoměrně polijeme smetanou, která se rychle vsákne. Koláč je velmi vláčný.
Poznámka: Povrch koláče můžeme posypat také drobenkou. V originálním receptu však není.
Celková doba přípravy: 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka