Jak získat masová vepřová žebra na grilování

Pokud chcete, abyste měli opravdu masitá žebírka, musíte si koupit celý bůček i s kostí. Sami si pak z něj doma nakrájíte žebra s dostatečným množstvím masa.

Kdyby totiž řezník dělal více masová žebírka, tak ze zbytku bůčku mu zůstane jen vrstva kůže se sádlem. Tu pak může hodit jen do ořezu. Bůček totiž není vysoké maso a řezník by to jinak už použít nemohl.

Zkrátka ho seřízne tak, jak může a má jak žebírko, tak i bok, který použije na přípravu anglické nebo myslivecké slaniny.

Proto vždy na grilování kupujte celý bůček a nechte si u řezníka poradit, jak ho porcovat, abyste získali masová vepřová žebírka.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána