Kuře s hříbkovou omáčkou
Už údajně rostou, hlavně houby hřibovité. Zatím pouze leckde, ale podle odborníků se letos čeká dobrá houbová sezóna. Buďme na ni připraveni chutnými recepty. Jeden z nich vám dnes nabízíme.
Jemná chuť na másle dušeného kuřete je ještě více podtržena nenapodobitelným aroma hříbků a smetany. Velmi dobrý pokrm, který stojí za vyzkoušení.
Suroviny na čtyři porce:
1 kuře o hmotnosti cca 1 kg
250 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml sladké smetany
vývar
muškátový květ
petrželka
sůl
Postup:
Omyté kuře naporcujeme, osolíme a na 1 lžíci másla krátce opečeme. Pak dusíme doměkka. Během dušení podléváme vývarem.
Na druhé polovině másla podusíme na plátky nakrájené omyté hříbky spolu s najemno nakrájenou petrželkou. Poté je osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme doměkka. Šťávu vysmahneme, houby zaprášíme moukou, trochu opečeme a podlijeme vývarem. Necháme chvíli provařit, aby omáčka zhoustla. Na závěr přilijeme smetanu a ochutíme mletým muškátovým květem. Velmi krátce povaříme.
Porce dušeného kuřete přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Jestliže použijeme sušené hříbky, tak je před vařením namočíme na půl hodiny do vývaru. Pak je vymačkáme a použijeme jako čerstvé.
Doporučená příloha: kynuté nebo žemlové knedlíky, těstoviny.
Celková doba přípravy vám potrvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka