Jednoduchá chlebová polévka od Ludmily Vačkářové podle 60 let starého receptu její babičky
Jednoduchou a výtečnou chlebovou polévku z kůrek starého chleba uvařila Ludmila Vačkářová podle 60 let starého receptu své babičky. Chutná jako jemná smaženice a vypadá jako chlebový gulášek. Navíc zužitkujete starý chleba. Lahodně v ní působí kmín, vejce a lehce rozvařené kůrky chleba. Je rychlá, zasytí a výborně chutná.
- 1 střední cibulka
- 25 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kmínu
- 2 vejce
- 2 špetky soli
- 1,5 litru vody nebo vývaru
- 3 hrsti starých kůrek chleba
- 1 lžička octa
- pepř dle chuti
- Na dochucení:
- kysaná smetana
Postup
V hrnci si nejdříve osmažíme na másle najemno nakrájenou cibulku dozlatova.
Pak k ní přisypeme mouku a opražíme ji dorůžova, aby vznikla jíška. Pak přidáme kmín a lehce ho opražíme.
Směs odsuneme ke straně hrnce a na zbylé ploše osmažíme 2 vejce. Poté je zalijeme vodou nebo vývarem. Promícháme, osolíme a 10 minut povaříme.
Mezitím si nakrájíme aspoň tři dny staré kůrky chleba i s troškou střídy na kostičky a vložíme je do polévky. Vše provaříme dalších 10 minut. Kůrky se nerozvaří a střída polévku lehce zahustí.
Na dochucení přilijeme trošku octa. Můžeme dochutit pepřem a přidat i zakysanou smetanu.
Ludmila Vačkářová
Recept na chlebovou polévku, které také v rodině říkali žebračka, má od své babičky. Je starý asi 60 let. V rodině polévku vaří velmi rádi, je rychlá, chutná a zasytí.
Přivítala nás ve svém rodinném domě na kraji Bernartic u Milevska a přichystala nám oběd. Podával se boršč z pěti druhů mas a výborné domácí koláče.
Paní Vačkářová nám ukázala svou zahradu, ale i svou velkou sadu pastelek, kterými vybarvuje antistresové obrázky a vyplňuje tak chvíle při poslechu Českého rozhlasu. Bylo to u ní opravdu příjemné a nadmíru veselé odpoledne.