Letní fazolová polévka s klobásou od Miroslava Karáska v zimě zahřeje a v létě osvěží
Jedná se o rychle uvařenou polévku s fazolemi, bramborami, klobásou a smetanou. Lze ji jíst za tepla, když se uvaří, stejně tak studenou. Je to další polévka do naší soutěžní sbírky pořadu Pochoutkový rok.
- 100 g fazolí (namočených min. 8 hodin ve vodě)
- 3 středně velké brambory
- 150 g libové měkké klobásy
- 3 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky kmínu
- 5 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 25 ml octa
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany na vaření (12% tuku)
- 2 l vody
Postup
Namočené fazole propláchneme a vložíme je do hrnce s vodou, kde se budou vařit min 30 minut.
Mezitím brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a stejně tak pokrájíme klobásu. Česnek oloupeme a pokrájíme najemno nebo rozdrtíme.
Kmín, celý pepř a nové koření nasypeme do mlýnku a umeleme.
K fazolím, které jsou uvařené na skus, přidáme brambory, česnek, klobásu a umleté koření spolu s majoránkou, bobkovými listy a solí. Vše necháme uvařit aspoň 15 minut, až jsou brambory měkké.
Následně přilejeme ocet a necháme 2 minuty prudce povařit. Pak polévku odstavíme ze sporáku.
Do misky dáme polovinu množství smetany a mouku a rozmícháme je. Směs vlijeme do odstavené, mírně zchladlé polévky a smetana se nesrazí. Zbytek smetany vlijeme také. Už nevaříme.
Miroslav Karásek
Polévku vařívala jeho babička. Jedla se prý doma nebo si ji nosívali v létě na pole, kde se podávala studená. Je jednoduchá a osvěžující.
Přivítal nás doma u stolu plného jednohubek a šátečků plněných špenátem nebo marmeládou. A celý náš tým dostal jako dárek CD s nahrávkami známých i autorských skladeb Miroslava Karáska. Během celého natáčení si nás hlídala jeho fenka.