Letní fazolová polévka s klobásou od Miroslava Karáska v zimě zahřeje a v létě osvěží

Jedná se o rychle uvařenou polévku s fazolemi, bramborami, klobásou a smetanou. Lze ji jíst za tepla, když se uvaří, stejně tak studenou. Je to další polévka do naší soutěžní sbírky pořadu Pochoutkový rok.

Ingredience
  • 100 g fazolí (namočených min. 8 hodin ve vodě)
  • 3 středně velké brambory
  • 150 g libové měkké klobásy
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky kmínu
  • 5 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 25 ml octa
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany na vaření (12% tuku)
  • 2 l vody

Postup

Namočené fazole propláchneme a vložíme je do hrnce s vodou, kde se budou vařit min 30 minut.

Mezitím brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a stejně tak pokrájíme klobásu. Česnek oloupeme a pokrájíme najemno nebo rozdrtíme.

Kmín, celý pepř a nové koření nasypeme do mlýnku a umeleme.

K fazolím, které jsou uvařené na skus, přidáme brambory, česnek, klobásu a umleté koření spolu s majoránkou, bobkovými listy a solí. Vše necháme uvařit aspoň 15 minut, až jsou brambory měkké.

Následně přilejeme ocet a necháme 2 minuty prudce povařit. Pak polévku odstavíme ze sporáku.

Do misky dáme polovinu množství smetany a mouku a rozmícháme je. Směs vlijeme do odstavené, mírně zchladlé polévky a smetana se nesrazí. Zbytek smetany vlijeme také. Už nevaříme.

Miroslav Karásek

Polévku vařívala jeho babička. Jedla se prý doma nebo si ji nosívali v létě na pole, kde se podávala studená. Je jednoduchá a osvěžující.

Přivítal nás doma u stolu plného jednohubek a šátečků plněných špenátem nebo marmeládou. A celý náš tým dostal jako dárek CD s nahrávkami známých i autorských skladeb Miroslava Karáska. Během celého natáčení si nás hlídala jeho fenka.

Miroslav Karásek