Indická rajčatová polévka
Léto je v plném proudu a Apetýt přináší recept na aktuální polévku. Hlavní ingredienci pravděpodobně najdete na zahrádce.
Tento recept ale pochází z jižní Indie, bude tedy chutnat trošku jinak, než jste zvyklí.
- 2 lžičky másla
- 1 malá najemno nasekaná cibule
- 250 g oloupaných a nasekaných rajčat
- 1 l vody
- 1 lžíce rajčatového protklaku
- 4-6 čerstvých zelených listů kari
- sůl
- drcený římský kmín
- čerstvě umletý černý pepř k dochucení
- 3 stroužky pokrájeného česneku
- ke zdobení:
- nasekaný čerstvý zelený koriandr
- 1 zelená chilli paprička (můžete vynechat)
Postup:
- Na polovině másla osmahneme drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme oloupaná a nasekaná rajčata a vaříme asi 5 minut.
- Smícháme vodu s rajčatový protlakem, přidáme cibuli a rajčata.
- Vhodíme lístky kari, ochutíme solí, římským kmínem a pepřem.
- Pod pokličkou na mírném ohni vaříme 5-7 minut.
- Na zbývajícím másle osmahneme pokrájený česnek. Směs vlijeme na vařící se polévku a hned stáhneme z ohně.
- Posypeme sekaným koriandrem a chili.
- Podáváme s trochou vařené rýže nebo bagetkou.
Tip: Pokud chceme polévku jemnější, můžeme ji těsně před podáváním rozmixovat.
Související
-
Božské placičky
Úterní recept Apetýtu bude doslova letní rychlovka. Recept nám poslala posluchačka Zdenka z Vysočiny, ráda ho připravuje v létě na chalupě.
-
Rozmarýn třikrát jinak: krusta, pstruh i víno
Tématem pondělních Babských rad byl rozmarýn, pojďte si připomenout, jak ho nápaditě využít v kuchyni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.