Nové Muzeum gramofonů v Lošticích představí unikáty z Tesly Litovel i špionážní techniku

4. leden 2019
Česko – země neznámá

Loštice v Olomouckém kraji jsou známé jako město tvarůžků. Ty tam mají dokonce i své muzeum. A od ledna roku 2019 se Loštice mohou pochlubit další unikátní expozicí. Jejím autorem je sběratel a obdivovatel gramofonů Vojtěch Vyroubal, který se rozhodl část své sbírky čítající více než 300 exponátů vystavit pro veřejnost.

 

Většina gramofonů a jejich příslušenství, které jsou v muzeu k vidění, spatřila světlo světa v nedaleké Litovli. Tamní firma Tesla patřila k největším výrobcům gramofonů na světě a vznikla v ní i řada unikátních produktů.

Samotné otevření expozice je svým způsobem oslavou této společnosti, protože první gramofony se začaly v Litovli vyrábět právě před sedmdesáti lety. Tehdy se ovšem firma jmenovala Křižík a byla vyčleněna z původní společnosti sídlící v Brně.

Zahájení výroby proběhlo 1. dubna 1949. Zajímavé je, že první gramofon, který se v Litovli vyráběl a který v expozici samozřejmě nemůže chybět, byl ještě na kliku. Prodával se pod značkou Supraphon. Velmi brzy však byl ke gramofonu přidělán motorek a tím začala nová éra gramofonů.

V roce 1955 vyrobila Tesla gramofon, který se používal pro nácvik na první spartakiádu. Měl už zesilovač a umožňoval produkci hudby jak v tělocvičnách, tak i venku. Pak následovala řada více či méně úspěšných přístrojů pro domácí použití i pro školy či kulturní a vzdělávací organizace.

Pozoruhodný byl v tomto směru gramofonový měnič, který umožňoval přehrát až deset SP desek za sebou, čímž měl konkurovat magnetofonům. Zajímavé byly také luxusní hrací skříně či přenosné gramofony, které fungovaly i na baterie.

Odposlechové přístroje byly vyráběny na objednávku ministerstva vnitra

Kromě gramofonů jsou v loštickém muzeu k vidění i některé další přístroje, jako jsou rádia či magnetofonové přehrávače. Vystavený je i reportofon, který používali i reportéři Československého rozhlasu.

Poněkud méně známou výrobou, na které se Tesla Litovel podílela a která je v muzeu také zastoupena, jsou přístroje pro nahrávání výslechů vyvinuté na objednávku ministerstva vnitra ČSSR. Vyráběly se rovněž odposlechové přístroje telefonních linek, které využívala nejen veřejná, ale i státní bezpečnost.

Pro potřeby státu vyráběla Tesla Litovel a její závody také komponenty do policejních majáků a další produkty. Naopak motorky do ostřikovačů, automobilové relé a další výrobky mnozí návštěvníci muzea jistě poznají ze svých dávných strojů.

Expozice nabízí také pohled na pracoviště zkušebních techniků, kteří hotové přístroje testovali. Gramofony se v Tesle vyráběly až do 90. let minulého století a mnohé slouží dodnes. Výroba nakonec v Litovli zcela nezanikla. Na tradicích podniku zde stále pracuje manufaktura, která vyrábí špičkové gramofonové kostry, prodávané pod různými značkami na světových trzích. I ty jsou v expozici k vidění.

Muzeum gramofonů bude slavnostně otevřeno 17. ledna. Poté bude k dispozici nejprve objednaným skupinám, od jara by mělo být běžně přístupné všem návštěvníkům. Kromě prohlídky expozice zde mohou návštěvníci shlédnout také film o výrobě gramofonů a mnoho materiálů věnovaných tomuto odvětví.

Vzhledem k odbornosti zakladatele expozice se mohou návštěvníci zeptat téměř na cokoliv, co s gramofony souvisí, a vždy dostanou odpověď. Navíc umí Vojtěch Vyroubal poradit i s tím, kde sehnat dnes už nedostupné díly na starší gramofony, což ocení ti, kterým praskot gramofonových desek učaroval a stále je poslouchají na osvědčených českých výrobcích z Litovle. 

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.