Nově vzniklé jezero Most nabízí nepřeberné množství nejen vodních radovánek

29. červen 2022

Že by vás nenapadlo vyjet za koupáním do severočeského Mostu? Klidně vás to napadnout může. Od roku 2020 tam k vodním radovánkám slouží nově vytvořené Jezero Most. Jeho vlastníkem je státní podnik DIAMO, který velice dobře spolupracuje s městem. Jezero přitom nabízí nejen vodní zábavu. V jeho okolí můžete jezdit na kole, na bruslích nebo si zahrát stolní tenis.

Na začátku 20. století byl ve starém Mostě, v oblasti už vysychajícího Komořanského jezera a okolí založen důl Richard. O jeho rozměrech dává představu objem těženého hnědého uhlí, v době 2. světové války to bylo téměř 900 tisíc tun ročně. V roce 1945 byl přejmenován na Důl Ležáky na paměť obce zničené nacisty.

S novou technikou a zvýšenou potřebou uhlí se zvyšovalo i množství těženého materiálu, počítalo se v milionech tun. Za oběť tomu padlo starobylé královské město Most, ze kterého se podařilo zachránit gotický chrám. Šlo o naprosto unikátní akci, během které byl svatostánek přesunut o 841 metrů. K 31. srpnu 1999 byla těžba ukončena. Zbyla po ní jen olbřímí díra a okolní výsypky. A také plán na rekultivaci, která přišla na 1,6 miliardy korun.

Pláž vyhrazená pejskařům

Vytěžený prostor se plnil vodou z Ohře s přestávkami dlouhých šest let. Dnes má nově vytvořené jezero rozlohu skoro 310 hektarů a je tak druhým největším jezerem u nás. Jeho obvod je zhruba devět kilometrů, maximální hloubka podle posledních měření 71 metrů a o čistotě vody svědčí skutečnost, že je průhledná až do hloubky osmi metrů.

Na vodní plochu navazuje 1 300 hektarů rekultivovaných okolních ploch. Roste tam na 350 druhů cévnatých rostlin, ornitologové napočítali víc než dvě desítky ptačích druhů. Navíc jde o jedno z našich nejvýznamnějších zimovišť vodních ptáků. V okolí žijí i drobní živočichové.

Pohled na hlavní pláž Jezera Most

Jezero Most nabízí od roku 2020 ideální podmínky pro rekreaci, turistiku a sportovní vyžití. Na pobřežní komunikaci navazuje cyklostezka, kde letos začíná sloužit i dobíjecí stanice pro elektrokola. Dobrý terén oceňují bruslaři i maminky s kočárky. Připravená jsou i mola pro lodě – ovšem bez motoru. A také rybolov je tu zakázaný.

Vozíčkářům usnadňuje vstup do vody speciální plošina. Je tu i pláž vyhrazená pro pejskaře, rozlehlé dětské hřiště, prostor pro volejbal, k dispozici jsou pingpongové stoly, převlékací kabiny, toalety, občerstvení, půjčovna lehátek a slunečníků. Parkoviště mají dostatečnou kapacitu a navíc sem jezdí pravidelná linka MHD číslo 16. Zvídavé uspokojí naučná stezka o průběhu revitalizace. Občas tu cvičí vodní záchranáři nebo trénují dračí lodě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.