Novinkou v Lázních Teplice je thermalium. Velký bazén s léčivou vodou a prvky z kamene, skla a kovu

11. srpen 2020

Do nejstarších lázní ve střední Evropě, Lázní Teplice v Ústeckém kraji, se lidé jezdí léčit už od 12. století. Mezi nejslavnější návštěvníky patří hudební skladatel Ludwig van Beethoven. Právě po něm se jmenuje jeden ze dvou lázeňských komplexů. Vedle Císařských lázní je to Lázeňský dům Beethoven. Najdete v něm i výzdobu alá Beethoven – lustry z not nebo tapety z mistrových partitur.

Poprvé v celém regionu střední Evropy se myšlenka organizovaného využití léčivých pramenů objevila v polovině 12. století. Zásluhy za tento průkopnický čin náleží české královně Juditě, která kromě založení slavného Juditina mostu v Praze dala vzniknout i nejstarší lázeňské tradici, a to právě v Teplicích. Judita budovala svou myšlenku po zbytek života a v Teplicích je podle svého přání i pochována. A Juditin odkaz je neustále rozvíjen.

V Teplicích se léčí lidé s problémy s pohybovým ústrojím. Absolvují komplexní léčbu, která spočívá v léčivé koupeli, následném zábalu a poté masáži. Léčivá voda působí protizánětlivě a pomůže i při chronických problémech. Velmi důležitou součástí léčebných procedur je cvičení, při kterém se pacient aktivně účastní zlepšení svého zdravotního stavu.

V Teplicích se léčí lidé s problémy s pohybovým ústrojím

Teplická architektura patří v krušnohorské oblasti k tomu nejcennějšímu. Většina domů pochází z časů „Malé Paříže“ a „Salonu Evropy“, jak se Teplicím přezdívalo mezi lázeňskými hosty. Teplice jsou městem mnoha parků a fontán.

Slavný skladatel Ludwig van Beethoven pobýval v Lázních Teplice opakovaně. Právě po něm je pojmenován jeden ze dvou lázeňských komplexů. V loňském archeologickém průzkumu byly základy Lázeňského domu Beethoven prohlášeny za nejstarší lázeňskou stavbu střední Evropy. Její původ sahá až do 14. století, od doby svého vzniku až do teď nepřetržitě slouží lázeňským hostům. Na 6. září 2020 chystají v Teplicích oslavy u příležitosti letošního 250. výročí mistrova narození.

Součástí Lázeňského domu Beethoven je nově THERMALIUM. Vedle hlavní a největší léčivé lázně se nachází bazén na plavání, kde je teplota Pravřídla snížena na 29 stupňů Celsia. Při plavání mají návštěvníci panoramatický výhled do Lázeňské uličky. Projít si zde mohou i Kneippův chodník. Střídání teplé a studené vody společně se stimulací chodidel zpevňuje žíly, pomáhá od otoků a podporuje zdravou cirkulaci krve v nohách. THERMALIUM nabízí také čtyři druhy saun lišící se teplotou a vlhkostí pro konkrétní účel a kondici.

Spustit audio