O čem jsou? Přírodní rezervace Pleš na Domažlicku ukrývá skalky s tajemnými nápisy

25. říjen 2018
Česko – země neznámá

Na Domažlicku nedaleko Bělé nad Radbuzou pod kopcem jménem Velký Zvon se rozkládá zajímavá přírodní rezervace. Pod vzrostlými buky a javory se ukrývají skalky se zvláštními, místy až tajemnými nápisy. Kde se tu vzaly? Kdo a proč je tu do kamene vytesal?

Zvláštních, dlátem popsaných ploch napočítáte v přírodní rezervaci Pleš dvacet pět. Musíte je ale trochu hledat, protože jsou rozeseté na několik desítek metrů dlouhém hřebeni na kraji suťového lesa. Ještě na počátku 19. století tu býval výhled do krajiny a majitelé panství sem rádi chodívali odpočívat.

Dnes, o více než 200 let později obklopují skalky buky nejrůznějšího stáří. Některé z nich pravděpodobně pamatují ťukání kameníků. A co do kamene tesali tak důležitého? Nejčastěji významné rodinné události majitelů panství, například narození potomka. Najdeme tu ale také třeba zprávu o ulovení statného jelena a další lovecké chlouby.

Kameníci si nejprve hrbolaté plochy skalek z poměrně měkké pararuly upravili plochým širokým dlátem. To dokládají i archeologické nálezy, které Správa chráněné krajinné oblasti Český les nedávno provedla. Našla zmiňovaná dláta.

Po vytvoření dostatečně rovné plochy pak mohl kameník zvěčnit informace o rodových událostech opravdu navždy. Zprávy, byť psané německým švabachem, je možné přečíst dodnes. Nejstarší zápis je z 6. září roku 1803.

Zpráva z roku 1885

Německý švabach i ruská azbuka na jednom kopci

Od roku 1931 je místo pod Velkým Zvonem ve výšce 863 metrů nad mořem přírodní rezervací jménem Pleš. Dnes ji tvoří nádherný bukový les, do kterého nesmí ani pila ani sekyra. Přírodní rezervace proto nabízí kromě zajímavých kamenných zápisů na skalkách i relaxaci v bučině plné života a zpěvu.

Na samotný vrchol kopce jménem Velký Zvon zapomeňte. Zastaví vás plot a informace, že jde o vojenský prostor. Už několik desetiletí tady sídlí armády. Záměrně píšeme v množném čísle. Ještě před čtvrt stoletím tady, v pásmu železné opony, střežila radarovou základnu sovětská armáda.

Dnes hlídají vzdušný prostor nad Českou republikou naši vojáci. Ruské jednotky v bukovém lese jen občas připomenou azbukou vyryté vzkazy sovětských vojáků. I to si pamatují zdejší buky a rezervace Pleš.

autor: Pavel Halla
Spustit audio