Obdivovatelé dravých plazů si v Protivíně přijdou na své. Krokodýlí ZOO chová téměř všechny druhy

20. září 2019

Kamenná budova v Mírové ulici v jihočeském Protivíně sloužila nejdřív jako schwarzenberská kočárovna. Později jako soukromá truhlářská dílna. V roce 2008 pak zuby truhlářských pil vystřídaly neméně ostré zuby velkých vodních plazů. Podnikatel Miroslav Procházka totiž objekt odkoupil od původních vlastníků a přebudoval ho na Krokodýlí ZOO. Teprve čtvrtou svého druhu v Evropě.

Na celém světě je v současnosti popsáno dvacet tři druhů krokodýlů. A dvaadvacet z nich chovají v Protivíně. A to nejenom pro potěchu a radost návštěvníků. Tým pracovníků zoo je zapojen i do záchranných programů vymírajících druhů. V roce 2017 se tak v Protivíně podařil odchov kriticky ohroženého gaviála indického, což se zatím nikomu dalšímu v Evropě nepodařilo.

Krokodýlí život je prošpikován zajímavostmi. Některé v Protivíně zažijete na vlastní kůži, třeba když zaslechnete kvákání mladých gaviálů, štěkání velkých aligátorů anebo pohlédnete na divokou hostinu při krmení krokodýlů kubánských.

Další detaily ze života krokodýlů prozradí informační tabule na teráriích anebo zdejší zoologové. Například se dozvíte, že krokodýlům doroste vypadlý zub devětadevadesátkrát krát po sobě, že nosí v zádech kostěný akumulátor sluneční energie, tlamu mají citlivější než lidské konečky prstů, z hnízda do vody se vozí v mámině tlamě, anebo že vydrží klidně i půl roku bez potravy.

Exempláře největších i nejmenších krokodýlích druhů můžete v Protivíně obdivovat po celý rok, sedm dní v týdnu. Vedle krokodýlů v zoo najdete i menší chovy hadů, želv, varanů a gekonů.

autor: Filip Černý
Spustit audio