Obložené chlebíčky včera a dnes. Miloval je i Vlasta Burian

Obložený chlebíček je synonymem oslav a setkání. Na chlebu obloženém masem si prý pochutnával už Napoleon, na naše území „chlebíčky“ dorazily přes Německo až ve druhé polovině 19. století. Představoval je krajíček černého chleba s plátkem slanečka a cibulí.

Chlebíček, jak ho známe i dnes, uvedl na scénu na počátku 20. století pražský lahůdkář Jan Paukert. Na nápad ho přivedl rodinný přítel malíř Jan Skramlík, kterému nevyhovovaly v té době k malému pohoštění podávané jednohubky. Ale s chlebíčkem o velikosti mezi jednohubkou a obloženým chlebem „tak na dvě tři kousnutí“ byl spokojen! Stejně jako zákazníci lahůdkářství, kde se tyto výrobky vzápětí začaly prodávat.

Burianovy chlebíčkové párty

Tradice podniku Jan Paukert sahá až do roku 1916, kdy byl podnik založen jako první české „velkolahůdkářství“. Za první republiky se stalo symbolem kvality, čerstvosti i rozmanitých delikates z celého světa a řadilo se mezi tři nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě.

Zakladatel lahůdkářství Jan Paukert (uprostřed)

Podnik navštěvovali Ema Destinová, Václav Talich, Hugo Haas, Zdeněk Štěpánek, Lída Baarová, Jaroslav Seifert, Jan Werich nebo Jiří Voskovec a lahůdky firma dodávala i na stůl rodiny Masarykových. Vlasta Burian miloval chlebíčky od Paukerta natolik, že v podniku pořádal pro své přátele chlebíčkové párty.

Nakupujeme „u Paukerta“

Jídelna v lahůdkářství Jan Paukert

Druhá světová válka a znárodnění firmy v roce 1952 znamenaly konec rodinné tradice. Přestože pak po dlouhá desetiletí podnik nenesl rodinné jméno, Pražané dál nakupovali „u Paukerta“. Jan Paukert junior získal lahůdkářství v restituci v roce 1991, zemřel o 19 let později v 91 letech. V říjnu 2008 bylo lahůdkářství znovu otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci. I když už v něm žádný z potomků zakladatele nepůsobí, stále nese jméno Jan Paukert.

Chlebíček jako tenkrát

Pokud byste si chtěli připravit chlebíček, který bude vypadat jako „praotec chlebíček“ od Paukerta, nezapomeňte - vezměte krajíček veky, jednu polovinu namažte máslem, na druhou položte kopeček bramborového salátu, na ten plátek šunky od kosti, na máslo uherský salám a to vše dozdobte - třeba šunkovou pěnou nebo kyselou okurkou. Ať vám chutná!


Zvětšit mapu